Nationale Wetenschapsagenda

Onderzoek naar zacht robothart krijgt 11 miljoen

Een zacht implanteerbaar robothart voor mensen met ernstig hartfalen. Om dat verder te ontwikkelen heeft het consortium Holland Hybrid Heart 10 miljoen euro ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda. Het zachte robothart kan bij patiënten met ernstig hartfalen in de borstkas worden geplaatst en neemt de functie van het echte hart over.

27 likes
Leestijd 2 min
HybridHeart basisafbeelding promo Jolanda Kluin
Cardiothoracaal chirurg Jolanda Kluin van het Erasmus MC Thoraxcentrum leidt het onderzoek naar het zachte robothart.
In het consortium Holland Hybrid Heart (HHH) werken universiteiten, hoger beroepsonderwijs, bedrijven en patiëntenorganisaties samen. Cardiothoracaal chirurg Jolanda Kluin van het Erasmus MC Thoraxcentrum leidt de samenwerking. Kluin: ‘We willen patiënten een goed en leefbaar alternatief bieden voor transplantatie met een natuurlijk hart.’

Wereldwijd zijn er ruim 23 miljoen mensen met hartfalen, waarvoor de beste behandeling het krijgen van een donorhart is. Daar is een ernstig tekort aan. In Nederland zijn er 250.000 patiënten met hartfalen waarvan de helft binnen vijf jaar overlijdt.

Octopus of zeester

Jolanda Kluin kreeg het idee van een zacht robothart toen ze het werk van ingenieur Bas Overvelde (wetenschappelijk groepsleider bij AMOLF en TU/e) in de media zag. Hij werkt met robots die gemaakt zijn van zachte en flexibele materialen die zelf kunnen reageren op veranderingen in hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een robot die lijkt op een octopus of een zeester. Kluin: ‘Toen ik zo’n zachte bewegende robot-octopus zag dacht ik: hier moeten we toch ook een hart mee kunnen maken.’

‘Dit soort kunstmatige spieren, gemaakt van zachte materialen, zijn ideaal om een kunstmatig hart te bouwen dat het functioneren van een natuurlijk hart nabootst’, vertelt Overvelde. Omdat de binnenbekleding van het Hybrid Heart uit cellen van de patiënt zelf bestaat gaat het nog meer lijken op een echt hart.

10 jaar

Het team zet het geld in om een nieuwe stap te maken in de ontwikkeling van het zachte robothart. Het hart zou dan binnen 10 jaar gebruikt kunnen worden als een alternatief voor harttransplantaties.

Nationale Wetenschapsagenda

Dit project krijgt financiering in de vierde ronde van het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). In totaal is ruim 131 miljoen euro beschikbaar voor de consortia. Het Erasmus MC is leider van drie consortia: ESCH-R naar circulaire ziekenhuizen, SCANNER naar sekseverschillen bij autisme en HOLLAND HYBRID HEART.

Holland Hybrid Heart wordt mede mogelijk gemaakt door de Hartstichting met een subsidie van 700.000 euro. Daarnaast leveren verschillende organisaties/bedrijven samen voor 700.000 euro aan diensten: SBMC, TrailBlazers, evos GmbH, DCVA en EE Labels.

Lees ook