
Hester Lingsma en Rob Baatenburg de Jong. Foto: Levien Willemse
De afschaling van de reguliere zorg heeft tot nu toe geleid tot een achterstand van minimaal 340 OK-dagen binnen het Erasmus MC. Dat zijn ruim 450 urgente gevallen zoals patiënten die geopereerd moeten worden aan kanker of die een openhartoperatie moeten ondergaan. Deze operaties kunnen niet langer dan zes weken uitgesteld worden, maar ook na de coronacrisis moet een flinke achterstand ingehaald worden. Maar, hoe wordt die achterstand gepland en welke patiënt is dan als eerste aan de beurt?
Beslismodel
Tijdens de eerste coronagolf vorig jaar ontwikkelden hoofd-hals chirurg Rob Baatenburg de Jong en epidemioloog Hester Lingsma het beslismodel samen met een groep onderzoekers en clinici. De tool helpt bij het bepalen van een eerlijke en transparante rangorde van de OK-wachtlijst. Inmiddels is het beslismodel gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Value in Health.
Minimale gezondheidsverlies
Het beslismodel gaat uit van een minimaal gezondheidsverlies voor de gehele populatie in plaats van te kijken naar individuele afwegingen. Dit gebeurt met variabelen zoals de verwachte levensduur als je niets doet, de verwachte levensduur als je de operatie uitvoert, en wat dat in beide gevallen doet met de kwaliteit van leven. Verder is het model gekoppeld aan de capaciteit: hoeveel uur duurt een OK en hoeveel dagen moeten patiënt daarna op de IC. Baatenburg de Jong benadrukt dat het model niet perse dé oplossing is, ‘Het is een hulpmiddel dat het keuzeproces makkelijker moet maken. Uiteindelijk blijft het een beslissing die de arts samen met de patiënt maakt.’
Het beslismodel is inmiddels ingebouwd in het dasboard van de OK-planning in het Erasmus MC. Deze maand start de pilot en wordt het beslismodel in de praktijk gebracht.
Lees ook het bericht over algoritme op de website van RTL Nieuws.