Wetenschap

Virussen en DNA-reparatie: miljoenen voor fundamenteel onderzoek

Waarom houden virussen van zoet? Wat zijn de gevolgen en oorzaken van DNA-schade? Twee consortia onder leiding van Erasmus MC-wetenschappers Debby van Riel en Jurgen Marteijn gaan op zoek naar antwoorden. Beide projecten krijgen een miljoeneninvestering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

8 likes
Leestijd 1 min
NWO-ENW-XL
Prof. dr. Jurgen Marteijn (l) en dr. Debby van Riel (r).

Debby van Riel van de afdeling Virologie leidt een nieuw consortium dat de interactie tussen virussen en suikers op het celoppervlak gaat bestuderen. Virussen gebruiken vaak suikers om aan cellen te binden. Het repertoire van suikers op de cellen van de gastheer en het vermogen van het virus om hieraan te binden zijn belangrijk. Die bepalen namelijk of een virus een gastheer kan infecteren, welke organen het virus kan infecteren en hoe ziek de gastheer wordt.

Van Riel en haar consortiumleden gaan de virus-suiker-interacties van griepvirussen, enterovirussen en norovirussen in de luchtwegen, het maagdarmkanaal en het centrale zenuwstelsel in kaart brengen. ‘Onze bevindingen zijn van belang voor surveillancestrategieën van virussen die potentieel van dieren op mensen kunnen worden overgedragen. Ook kunnen ze de risicobeoordelingen van potentiële opkomende virussen voor de publieke gezondheid verbeteren.’

Dit project krijgt 3 miljoen euro subsidie en vanuit het Erasmus MC zijn ook Miranda de Graaf, Bart Haagmans en Lisa Bauer betrokken.

Gevolgen en oorzaken DNA-schade

Jurgen Marteijn van de afdeling Moleculaire Genetica staat aan het hoofd van een nieuw consortium dat onderzoek doet naar DNA-schade. Schade in het DNA verstoort het aflezen van genen door het eiwit RNA-polymerase II, dat de genetische informatie van het DNA naar RNA kopieert. Verstoring van RNA-polymerase leidt tot een verminderde celfunctie en een versnelde veroudering.

De consortiumleden gaan voor het eerst de oorzaken en gevolgen van DNA-schade bestuderen vanuit een enkel molecuulperspectief tot op het niveau van een heel organisme. Dit is mogelijk dankzij complementaire kennis en expertise van de betrokken wetenschappers. Marteijn: ‘Hierdoor kunnen we bestuderen wat er precies met RNA-polymerase gebeurt als het DNA-schade tegenkomt en dit direct koppelen aan de gevolgen op cel- of organismeniveau.’

Dit project krijgt 2,8 miljoen euro en vanuit het Erasmus MC is ook Hannes Lans betrokken.

Open Competitie

In totaal is er 64 miljoen euro toegekend aan 21 projecten in deze ronde van de NWO Open Competitie Exacte en Natuurwetenschappen XL.

Lees ook