Is dit idee goed te beschermen? Blijkt uit de marktanalyse dat de markt op de vinding zit te wachten? Als de antwoorden op deze vragen positief zijn, is het doel van TTO om er voor de wetenschappers zoveel mogelijk waarde-creatie uit te halen. “Want”, zo zegt TTO-directeur Thijs Spigt, “wetenschappers in het Erasmus MC zijn zeer ondernemend, maar ze zijn doorgaans geen ondernemers”.
Begeleiding ondernemende wetenschappers
Scenario’s
De ene keer is het beste scenario dat een farma-bedrijf een licentie op de resultaten krijgt. De andere keer wordt juist besloten dat de wetenschapper een bedrijfje opricht. En soms gaat de voorkeur uit naar bundeling van de kennis en kunde in een onderzoekconsortium. Spigt: “Welk pad ook wordt ingeslagen, ons team van juristen is uitstekend geschoold om alle mogelijke contracten te maken. En het business development team heeft de ervaring om de beste voorwaarden uit te onderhandelen.”
Risico
Vaak begeleidt TTO de wetenschapper al tijdens de eerste onderzoekstappen. Spigt: “Hoe eerder de medewerker zich meldt bij TTO, hoe beter wij de resultaten kunnen beschermen en vastleggen in bijvoorbeeld een patent. Natuurlijk, voor wetenschappers is publicatie van onderzoeksresultaten belangrijk met het oog op hun academische positie. Maar als resultaten nog niet beschermd zijn door een patent en je publiceert ze al in een tijdschrift of presenteert ze tijdens een congres of in een abstract, dan is het nieuwe er vanaf. Een patentaanvraag zal dan niet meer worden goedgekeurd. De wetenschapper loopt zo het risico de mogelijke impact van zijn resultaten deels mis te lopen. De nieuwe vinding blijft onbenut en financiële kansen gaan verloren. TTO is er om wetenschappers hiervoor te behoeden.”
Flinke groei
TTO heeft zich flink ontwikkeld, mede omdat bij artsen en medewerkers meer bewustzijn werd gecreëerd over geheimhouding en bescherming van onderzoeksresultaten. Hierdoor verdubbelde het aantal TTO-medewerkers bijna en groeide de hoeveelheid activiteiten sterk.
Proof of Concept Fonds
Een Proof of Concept Fonds verschaft middelen voor startende ondernemers die geld en hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van een idee tot eerste prototype. Sinds de zomer van 2016 heeft Erasmus MC toegang tot zo’n fonds, UNIIQ genaamd, waarin in totaal 22 miljoen euro beschikbaar is.
TTO-directeur Thijs Spigt: “De beginnende ondernemer ontvangt niet alleen geld, maar ook ondersteuning. Er komt nu eenmaal heel wat bij kijken om de stap te zetten van laboratoriumresultaat naar een product voor de markt. Ondernemen is een vak. Wij helpen dan ook een geschikte ondernemer te zoeken om dit proces samen met de wetenschapper uit te voeren.”
Meer info over TTO leest u hier.