Erasmus MC

Schone handen in de couveuse

Het couveusestoplicht, dat te vroeg geboren kinderen beschermt tegen ‘vieze handen’, maakt zijn entree in het Erasmus MC-Sophia voor een uitgebreide wetenschappelijk studie naar de effectiviteit ervan. Hoe een studenten-idee uitgroeide via een prototype naar een innovatief product.

Deel
1 likes
Leestijd 3 min
Tap2Clean

Dertig seconden lang toont een display naast de couveuse hoe je precies je handen moet reinigen volgens protocol. De handen in het filmpje zijn van Onno Helder, wetenschappelijk onderzoeker  en initiator  van het programma Create4Care, dat medewerkers én patiënten  ondersteunt met technische oplossingen voor alledaagse uitdagingen. De display is onderdeel van het couveusestoplicht.

 

Couveusestoplicht?

Studenten Elektrotechniek en Industrieel Product Ontwerp (IPO) van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelden samen met het Erasmus MC het couveusestoplicht. Met Ronald van Gils, docent IPO en coach bij Create4Care, al 5 jaar als drijvende kracht voor het realiseren van deze complexe zorginnovatie.  Belangrijk onderdeel van het couveusestoplicht is de handalcoholdispenser. Dit apparaat geeft automatisch de juiste hoeveelheid alcohol en op het moment dat je alcohol tapt, start een instructiefilmpje hoe je precies je handen moet desinfecteren. Deze handelingen worden opgeslagen in een online database.

Helder: “In 2013 heb ik tijdens de verdediging van mijn proefschrift genoemd dat ik graag een systeem zou willen hebben dat feedback geeft op de naleving van het handhygiëne-protocol. Ik deed onderzoek naar handhygiëne in het kader van infectiepreventie bij prematuur geboren kinderen die verpleegd worden in een couveuse. Ik constateerde een ‘wash–out effect’, oftewel na verloop van tijd werden de handen minder goed gedesinfecteerd. Daarnaast gaven verpleegkundigen aan het soms lastig te vinden aan om medewerkers die op consultbasis op de afdeling werken, te vragen om hun handen te desinfecteren. Goede handhygiëne heeft altijd veel aandacht op de IC, omdat de kinderen erg kwetsbaar zijn en het voorkomen van de verspreiding van micro-organismen altijd hoog op de agenda staat.”

 

Prototype

IPO-student Erwin Fabrie leverde in juni 2019 tijdens zijn stage bij Create4Care een prototype op voor de behuizing van het couveusestoplicht. Fabrie werkte in die tijd al bij Protoworkz, het bedrijf dat de elektronica en software voor het couveusestoplicht ontwikkelde. Helder: “Die co-creatie was belangrijk omdat alle elementen samengevoegd moeten worden.” Een team van verpleegkundigen, zorgassistenten, afdelingsassistenten en artsen gaf input voor het ontwerp, zoals een handige plaatsing op de couveuse, de kleur en intensiteit van het licht, de instructiefilm en een ‘work around’ knop. Deze knop is wenselijk wanneer  er direct gehandeld moet worden, bijvoorbeeld wanneer een kindje de beademingsbuis los dreigt te trekken. In zo’n situatie is het ongewenst om eerst 30 seconden de tijd nemen om de handalcohol in te wrijven. Bij het gebruik van deze knop wordt niet geregistreerd dat de handhygiëne niet correct is toegepast. Het oranje knipperlicht gaat dan niet branden. Ook de ouders kunnen gebruik maken van deze knop. Zij wassen als ze op de afdeling komen hun handen met water en zeep en kunnen die extra desinfectie overslaan.

 

Studie

Helder: “De gegevens die worden verzameld tijdens het desinfecteren gebruiken we voor een wetenschappelijke studie. Dit doen we onder drie verschillende condities, verdeeld over drie verschillende units. In unit 1 het couveusestoplicht waarbij het instructiefilmpje wordt getoond en data wordt verzameld. In unit 2 het couveusestoplicht dat geen instructiefilmpje toont, maar wel data verzamelt. In unit 3 is  geen couveusestoplicht, alleen persoonlijke observatie van de naleving van handhygiëne.”

Op dit moment worden twaalf couveusestoplichten geassembleerd bij Protoworkz voor het Erasmus MC, met financiële steun van de Stichting Coolsingel en interne subsidie van Evidence Based Care by Nurses. Na de effectiviteitsstudie wordt het couveusestoplicht mogelijk ook in gebruik genomen door andere ziekenhuizen. Hiervoor is al belangstelling getoond.

 

Over Create4Care

Bij Create4Care komen vraag en oplossing bij elkaar. Verpleegkundigen komen in hun werk vaak praktische problemen tegen die ze zelf provisorisch oplossen. Bijvoorbeeld een ampul die moeilijk te openen is. Een loshangend infuusblok. Of luiertjes waarin handmatig gaten moeten worden geknipt. Met Create4Care gaan zij met studenten van de Hogeschool Rotterdam werken aan een slimme technische oplossing.

 

Meer weten?

In deze video vertellen studenten over de ontwikkeling van het couveusestoplicht.

 

 

Meer info over Create4Care staat hier.

 

Lees ook