Taneja doet onderzoek naar de rol van chromatine-remodellering en -reorganisatie in het onderdrukken van DNA-replicatiestress. Ofwel: waarom kunnen kankercellen resistent worden tegen chemotherapie?
Vorig jaar ontving Taneja een ERC starting grant en een VIDI grant voor haar onderzoek en eerder ontdekte ze een nieuwe regisseur van het DNA-replicatieproces en nieuwe manieren om chromatine te verpakken bij replicatiestress.
Chemoresistentie
Chemotherapeutische geneesmiddelen zijn vaak aanvankelijk succesvol, maar na verloop van tijd krijgen veel patiënten opnieuw kanker. Die terugkerende kanker is dan vaak agressiever en ontwikkelt een resistentie tegen chemotherapie. De kankercellen zijn dan chemoresistent.
Taneja: ‘Mijn onderzoek richt zich op de vraag hoe dat komt. Chemoresistentie is een van de grootste uitdagingen bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Een chemoresistente cel heeft een actief DNA-replicatiemechanisme, dat zorgt voor ongebreidelde vermenigvuldiging, ondanks de chemotherapie. De cellen ondervinden geen DNA-schade van de therapie.’ De zogenoemde replicatievorken die zorgen voor vermenigvuldiging worden door chromatine beschermd.
Vertalen
Met de ERC grant gaat Taneja de onderliggende moleculaire mechanismen onderzoeken die betrokken zijn bij de modificatie van chromatine bij replicatievorken als reactie op door chemotherapie geïnduceerde replicatiestress. Met steun van Oncode zal Taneja haar fundamentele onderzoeksresultaten vervolgens vertalen naar klinische toepassingen.
Taneja: ‘We hebben instrumenten ontwikkeld om chromatine bij replicatievorken te observeren van één enkel molecuul tot op resolutie van het genoom. Met behulp van verschillende tumormodellen willen we nieuwe targets identificeren die gericht zijn op het doorbreken van de chromatineprocessen, om chemoresistente tumoren alsnog aan te kunnen vallen met chemotherapie.’
Oncode Institute breidt uit met tien getalenteerde junior groepsleiders
Oncode Institute nodigt tien junior groepsleiders en hun onderzoeksgroepen uit om zich per 1 januari 2024 bij het instituut aan te sluiten. Zij zijn geselecteerd uit 72 kandidaten, op basis van de kwaliteit van hun wetenschap, expertise en potentie om bij te dragen aan de missie van Oncode Institute om doorbraken in het kankeronderzoek te versnellen en ontdekkingen uit het lab sneller te vertalen naar nieuwe behandelingen voor patiënten. Oncode Institute groeit hiermee naar 62 onderzoeksgroepen, verspreid over 13 universiteiten en onderzoeksinstituten door heel Nederland.