TTO helpt wetenschapper op weg
Innovatief onderzoek draagt bij aan betere patiëntenzorg, maar is vaak bijzonder kostbaar. Om de continuïteit van het onderzoek te bewaken, kunnen wetenschappers niet anders dan hun vindingen ook door een commerciële bril te beschouwen. “Het te gelde maken van wetenschappelijke ontdekkingen creëert mogelijkheden om nog beter onderzoek te doen”, zegt de Business Development Manager van het Technology Transfer Office (TTO) van het Erasmus MC vol overtuiging. “Door te commercialiseren versterkt de onderzoeker zijn positie in het wetenschappelijk veld. Het is een combinatie waar we niet meer buiten kunnen. Natuurlijk zijn er ook innovaties die niet direct in financiële termen zijn om te zetten, maar daar ligt niet mijn kracht.”
Siddappa heeft wetenschap en commercie tijdens studie en werk zelf ook gecombineerd: na zijn studie biotechnologie in Wageningen en promotieonderzoek bij de TU Twente, voltooide hij een Master of Business Administration, een bedrijfskundige masteropleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na jarenlange ervaring als productontwerper bij medisch bedrijven in orthopedische hulpmiddelen (kunstheupen en botimplantaten) en tandimplantaten, werkt hij nu voor het TTO van het Erasmus MC en helpt hij wetenschappers om hun ontdekkingen te vercommercialiseren.
Noviteit
Siddappa: “Door mijn achtergrond spreek ik dezelfde ‘taal’ als de onderzoekers. Ook al ben ik geen expert in hun vakgebied, ik heb voldoende kennis om hun ontdekkingen op waarde te kunnen schatten. Met die informatie ga ik in overleg met patent-advocaten. We controleren de noviteit van de wetenschappelijke vinding. En we onderzoeken de commerciële waarde met een marktonderzoek. Als de vinding nieuw is en op korte of lange termijn geld op kan leveren, starten we de patentaanvraag. Nieuw én commercieel interessant, dat zijn essentiële voorwaarden, anders zullen we de kosten van de investering – zo’n honderdduizend euro – nooit terugverdienen.”
Licenties
“Het komt voor dat we zelf een bedrijf oprichten, zoals Quantib (zie Kader), maar meestal gaan we op zoek naar mogelijk geïnteresseerde bedrijven en start ik de onderhandelingen. De commerciële evaluatie van het patent is daarbij een belangrijk houvast: daardoor weet ik of het patent zal leiden tot een kostenreductie of dat het een nieuw, revolutionair en winstgevend product zal opleveren voor het geïnteresseerde bedrijf. Die informatie bepaalt voor een belangrijk deel de prijs van het patent. Als er een overeenkomst wordt bereikt, wordt door onze juristen een contract opgesteld. Er zijn verschillende contracten mogelijk. Soms wordt een licentie op het patent verstrekt tegen betaling van een eenmalige financiële vergoeding. Een andere keer worden ‘milestones’ afgesproken (evaluatiemomenten die, bij succesvolle ontwikkelingen, tot extra vergoedingen leiden). En soms wordt een contract op basis van royalty’s afgesloten, bijvoorbeeld als er op basis van het patent een nieuw product wordt ontwikkeld.”
Lees hier meer info over TTO.
Quantib: razendsnel inzicht
Quantib is een voorbeeld van een succesvol bedrijf dat door wetenschappers van het Erasmus MC en met ondersteuning van het TTO tot stand is gekomen. Het ontwikkelt software waarmee radiologen, cardiologen en neurologen geautomatiseerde analyses kunnen maken van medische opnamen, bijvoorbeeld MRI- of CT-scans van het hart of de hersenen. Dankzij de software tool is het zeer tijdrovende ‘handmatig’ beoordelen van die opnamen niet meer nodig.
Siddappa: “Met de software zijn grote hoeveelheden scans van gezonde personen geanalyseerd. Die gegevens komen voor een belangrijk deel uit ERGO, het bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC onder 15.000 mensen van 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord. De analyse van gezonde hersenen levert een verzameling van specifieke karakteristieken. Die biomarkers vormen ijkpunten waarmee opnamen van het brein van een patiënt kunnen worden vergeleken. Een duidelijke afwijking van één of meer van die biomarkers is een signaal dat er iets mis is. Binnen ERGO worden de deelnemers langdurig gevolgd. Regelmatig worden nieuwe opnamen gemaakt, waardoor veranderingen in de structuur van de hersenen of het hart met het toenemen van de leeftijd nauwkeurig worden vastgelegd. Bovendien beschikken we over genetische informatie. De combinatie van die scans en de genetische informatie is van onschatbare waarde: het geeft ons een steeds beter idee hoe zich een ziekte in de loop van de tijd manifesteert. Dat maakt herkenning en behandeling van bijvoorbeeld een stroke (beroerte) of een hersentumor in een vroeg stadium mogelijk.”
Lees hier meer over Quantib.