Erasmus MC

‘Ik heb een fantastisch beroep’

Frank van der Panne is medisch fotograaf in het Erasmus MC. “Ik kan mijn vakkennis en technische vaardigheden combineren met mijn behoefte om met mensen te werken.”

2 likes
Leestijd 1 min
Frank-van-der-Panne3
Foto: Levien Willemse

Hij studeerde Audiovisuele Vormgeving aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht en liep stage bij een ziekenhuis in Eindhoven. “Die ervaring heeft zeker meegespeeld toen ik bij het Erasmus MC werd aangenomen. Ik werk hier sinds 1992. Mijn hoofdtaak bestaat uit het fotograferen van patiënten die een medische ingreep moeten ondergaan. Dat doe ik voor mijn eigen afdeling, Medische Fotografie, in opdracht voor andere afdelingen, zoals Plastische Chirurgie, Kaakchirurgie, KNO, Dermatologie, Orthodontie, Neurologie.”

Fotostudio

Zowel voor als na de medische ingreep wordt de situatie vastgelegd, zodat het eindresultaat goed vergeleken kan worden met de uitgangssituatie. We beschikken over goed uigeruste fotostudio’s, waar we onder gestandaardiseerde omstandigheden patiënten kunnen fotograferen. Dat is belangrijk om de resultaten van een medische ingreep betrouwbaar te kunnen beoordelen en vergelijken.”

“Ik geef ook Photoshop-cursussen aan studenten van de MolMed School, en help wetenschappers bij het bewerken van hun foto’s zodat die geschikt zijn voor publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. Daarnaast fotografeer ik voor Beeldspraak, het personeelsblad van de afdeling Radiologie, en maak ik foto’s voor de website van Radiologie en de transplantatie afdeling.”

Zwaar maar mooi

“Ik heb een fantastisch beroep, omdat ik mijn vakkennis en technische vaardigheden kan combineren met mijn behoefte om met mensen te werken. Het is soms zwaar. Als medisch fotograaf ben je toch regelmatig het eerste contact voor een patiënt nadat hij of zij met vervelend nieuws werd geconfronteerd. Ik moet ook fotograferen bij patiënten voor wie er geen uitzicht meer is op herstel, bij ongeneeslijk zieke baby’s. Daar is niet altijd eenvoudig mee om te gaan, maar we hebben een goed team en geven elkaar steun. Aan de andere kant zijn er ook mooie momenten. Vrouwen die na borstkanker met een stralende lach kijken naar het uiteindelijk resultaat van hun borstreconstructie, of kinderen waarvan eindelijk de beugel af mag na een langdurige kaakreconstructie. Ik heb hun hele herstelproces van nabij meegemaakt. Dat ze uiteindelijk zo blij zijn, is prachtig om te zien.”

Lees ook