Erasmus MC

HollandPTC gestart

Protonentherapie wordt op dit moment toegepast bij de behandeling van tumoren bij kinderen, tumoren in het oog en bepaalde tumoren in de wervelkolom. Onlangs werd de eerste patiënt van HollandPTC succesvol bestraald.

2 likes
Leestijd 2 min
HollandPTC-aerial-1024×683

HollandPTC

HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Delft. Het is opgericht door Erasmus MC, LUMC en TU Delft en vormt met deze centra een actief samenwerkingsverband in zorg, onderwijs en wetenschap. HollandPTC behandelt patiënten uit heel Nederland.

Protonentherapie

De meeste patiënten worden bestraald met röntgenstraling. Die bestaat uit een bundel met fotonen. Nadeel: fotonen dringen door de tumor heen, waardoor ook het achterliggend gezond weefsel wordt beschadigd. Protonen zijn beter te ‘focussen’. Door die hogere precisie ontstaat minder schade aan gezond weefsel. Protonentherapie kan mogelijk ook gebruikt worden om een hogere dosis aan de tumor te geven als dat met radiotherapie met fotonen niet mogelijk is.

Uitgebreid

Na een intensieve voorbereidingsperiode wordt het aantal patiënten de komende tijd uitgebreid naar 600 per jaar in 2020. Daarmee wordt de behandelcapaciteit van deze voor Nederland nieuwe bestralingstechniek tegen specifieke soorten kanker (oogtumoren, werveltumoren, tumoren bij kinderen) aanzienlijk uitgebreid. Ook worden protocollen ontwikkeld voor andere patiëntgroepen, zoals patiënten met borstkanker en longkanker.

Het HollandPTC is ook belangrijk voor het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde en effectiviteit en de (technische) verbetering van de protonenbehandeling. “Dat is een belangrijke reden dat ons centrum is gevestigd op de technische campus van de TU Delft, uniek voor Nederland”, aldus medisch directeur van HollandPTC Marco van Vulpen.

Uniek

HollandPTC heeft drie behandelkamers waarvan de eerste nu in gebruik is genomen. De tweede behandelkamer is binnen afzienbare tijd operationeel. De derde, die als enige in Nederland is ingericht voor de behandeling van patiënten met oogtumoren, zal in de loop van 2019 open gaan. “Wij zijn trots en blij dat alles goed is verlopen en we werken nu hard aan de verdere vergroting van onze capaciteit en de uitvoering van ons onderzoeksprogramma”, aldus Van Vulpen.

 

In mei 2016 werd de protonenapparatuur geïnstalleerd:

Lees ook