Erasmus MC

Gal- en leverkanker beter op het spoor

Kanker aan de lever, galwegen en galblaas zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Deze vormen van kanker komen in Latijns-Amerika meer frequent en op relatief jonge leeftijd voor.

2 likes
Leestijd 2 min
André Boonstra en José Debes

Immunoloog André Boonstra en hepatoloog José Debes van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten van het Erasmus MC gaan een groot onderzoek leiden om deze vormen van kanker in een vroeg stadium op te sporen. “Eerdere opsporing en diagnose zal leiden tot eerdere en effectievere behandeling”, zegt Boonstra, die voor deze studie een Horizon2020-subsidie ontving.

 

ESCALON

Het onderzoek wordt verricht vanuit het ESCALON-consortium. Escalon staat voor European-South American Collaboration for Assessment of Liver Originated Neoplasia. Binnen het Erasmus MC zijn de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (prof. dr. Rob de Man), Heelkunde (dr. Bas Groot Koerkamp) en Public Health (prof. dr. Jan Hendrik Richardus) betrokken. Andere artsen en onderzoekers zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Canada en vijf Latijns-Amerikaanse landen (Argentinië, Brazilië, Colombia, Chili en Ecuador).

 

José Debes en André Boonstra

 

Eerder opsporen

Geavanceerde beeldvormingstechnieken zijn kostbaar en stukjes weefsel zijn moeilijk bereikbaar. Dat maakt dat de opsporing en diagnose vaak in een te laat stadium plaatsvinden. De behandeling is dan veelal niet meer effectief en de kans dat de patiënt overlijdt is relatief hoog.

Boonstra hoopt met een oplossing te komen. “We gaan stofjes in het bloed opsporen die de aanwezigheid van de tumoren in een vroeg stadium verraden. Deze biomarkers gaan we valideren. Dat wil zeggen: we stellen vast of ze als betrouwbare ‘verklikkers’ kunnen dienen, zodat we in een vroeg stadium de kanker kunnen vaststellen. We gaan ook bekijken of de biomarkers in het bloed te gebruiken zijn om de diagnose te stellen: welke tumor is het? Als we dat weten, kunnen we ook een effectieve behandeling starten.”

De onderzoekers gaan ook bestuderen of er extra factoren zijn die het ontstaan van deze vormen van kanker beïnvloeden. Boonstra: “We kijken naar genetische en infectie-gerelateerde factoren (zoals hepatitis). Daarbij vergelijken we vooral de situatie in Europa met die in Latijns-Amerika. In die landen komen deze vormen van kanker meer frequent en op relatief jonge leeftijd voor. Met ons onderzoek hopen we daarvoor een verklaring te vinden. Infecties, toxines, en genetische en immunologische factoren zullen we daarbij onder de loep nemen.”

 

*André Boonstra doet als immunoloog onderzoek naar de gevolgen van chronische virusinfecties van de lever. José Debes heeft een aanstelling bij de universiteit van Minnesota en het Erasmus MC als hepatoloog en onderzoeker.

Lees ook