Patiëntenverhaal

Frank had blaaskanker en redde zijn blaas door deelname aan onderzoek

Deelname aan een wetenschappelijke studie kan de levensloop van een kankerpatiënt drastisch veranderen. Dat stelt internist-oncoloog Ronald de Wit van het Erasmus MC Kanker Instituut. Hij roept kankerpatiënten op om zich goed op de hoogte te stellen van de opties voor hun situatie.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min
bruining

Frank Bruining kreeg in 2018 de diagnose niet-spierinvasieve blaaskanker. Helaas was de kanker nog niet verdwenen na meerdere blaasspoelingen met BCG, een vaccin tegen tuberculose dat ook werkt bij blaaskanker. De volgende behandelstap was operatieve verwijdering van de blaas.

Toen kwam het voorstel om een kuur te volgen in het Erasmus MC. Het ging om een destijds experimentele behandeling met de immuuntherapie pembrolizumab. ‘Het was mijn enige kans om mijn blaas te behouden’, vertelt hij. De behandeling sloeg aan. ‘We zijn nu anderhalf jaar verder en mijn blaas is nog steeds schoon.’ Hij heeft een boodschap voor andere patiënten met complexe vormen van kanker: informeer naar lopende studies in centra die gespecialiseerd zijn in jouw type kanker.

Prof. dr. Ronald de Wit

Ziekenhuizen met expertise

Het verhaal van Frank Bruining staat niet op zichzelf. Ook voor andere kankerpatiënten geldt dat deelname aan wetenschappelijk onderzoek hun toekomst ingrijpend kan veranderen, stelt internist-oncoloog prof. Ronald de Wit van het Erasmus MC Kanker Instituut. Hij is expert op het gebied van blaaskanker, prostaatkanker, nierkanker en zaadbalkanker.

‘In Nederland zijn maar een handjevol ziekenhuizen met expertise op het gebied van complexe kankersoorten, zoals blaaskanker. In de expertisecentra lopen ook de grote studies naar potentiële nieuwe behandelingen. Het merendeel van de patiënten wordt in eerste instantie niet behandeld in een zo’n expertisecentrum. Dat betekent dat je als patiënt goed om je heen moet kijken. Welke studies lopen er voor mijn ziekte? Zit ik goed in mijn eigen ziekenhuis? Of zijn er mogelijkheden in een ander ziekenhuis? Bespreek dat met je behandeld arts. Nieuwe mogelijkheden creëren nieuwe kansen.’

Bekijk ook onderstaande video’s van Stichting DUOS waarin blaaskanker- en prostaatkankerpatiënten vertellen hoe deelname aan wetenschappelijk onderzoek hun levensloop heeft veranderd. Meer informatie over lopende studies naar prostaatkanker, blaaskanker en zaadbalkanker zijn te vinden op de website van Stichting Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS).

Lees ook