Erasmus MC

Eén miljoen euro subsidie voor onderzoek erfelijk atriumfibrilleren

Duizelingen, pijn op de borst, onrust, vermoeidheid… leven met atriumfibrilleren, letterlijk trillen van de hartboezem, heeft enorme impact. Patiënten met deze aandoening hebben een onregelmatige en snelle hartslag. Soms wel driehonderd slagen per minuut, terwijl zeventig normaal is.

Deel
1 likes
Leestijd 3 min

Foto: Esther Morren

Het is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen, in Nederland lopen er zo’n 300.000 patiënten rond. Onderzoek is daarom van groot belang. En er is goed nieuws, want het consortium ‘DnaFIX’ heeft een miljoen euro aan subsidie – Grant – ontvangen van de Nederlandse Hartstichting en de Deutsches Zentrum fur Herz-KreisLauf-Forschung.

Het consortium bestaat uit Duitse en Nederlandse onderzoekers die multidisciplinair het erfelijke aspect van atriumfibrilleren onderzoeken. Het Erasmus MC bestudeert veranderingen in de elektrische geleiding in hartspiercellen van muizen en mensen, onder leiding van cardioloog-elektrofysioloog prof. dr. Natasja de Groot.

 

Erfelijk aspect

Waarom heeft juist dit consortium deze Grant toegekend gekregen? “Wij zijn de eersten die onderzoeken of schade aan DNA de onderliggende erfelijke factor is voor het ontstaan van boezemfibrilleren”, legt De Groot uit. “Verder onderzoeken we of deze DNA schade ook elektrische geleiding veroorzaakt waardoor atriumfibrilleren ontstaat. We weten dat hartfalen, hoge bloeddruk en ouderdom de kans op de aandoening vergroten. Maar over het erfelijke aspect is nog niet zoveel bekend. Terwijl het vaak voorkomt, ook bij jonge mensen. Medicatie is vaak niet effectief met vervelende bijwerkingen. Verder kan het ernstige complicaties veroorzaken die een enorme impact op de kwaliteit van leven hebben. Daarom is onderzoek naar dit erfelijke aspect van atriumfibrilleren zo belangrijk.”

Onderzoeksteam

Hoe gaat het onderzoek eruit zien? “Het is een project van vier jaar waarin het onderzoeksteam, een groep mensen met ieder zijn eigen expertise, aan de slag gaat. Zo wordt er onderzoek gedaan op hartspiercellen, fruitvliegjes en muismodellen, maar ook met patiënten. Hiervoor werk ik vanuit het Erasmus MC nauw samen met prof. dr. Bianca van Brundel van het Amsterdam UMC. Zij is moleculair en cellulair bioloog en ik arts, dus we brengen deze werelden samen. Voor het ontrafelen van de mechanismen van boezemfibrilleren is dit een perfecte combinatie. Zij heeft recent ontdekt dat atrium fibrilleren gepaard gaat met schade aan het DNA.”

“Samen onderzoeken wij welke eiwit veranderingen in hartspierweefsel en bloed belangrijk zijn voor boezemfibrilleren. Maar ook welke moleculair mechanisme ervoor zorgen dat de elektrische signalen in de boezem veranderen waardoor boezemfibrilleren bij de patiënt kan ontstaan. Belangrijk is ook het testen van nieuwe aangrijpingspunten van medicatie om in de toekomst atriumfibrilleren beter te kunnen behandelen.”

“Met de Grant gaan we promovendi voor het onderzoek aanstellen, apparatuur aanschaffen en tests ontwikkelingen. Daarnaast open ik samen met Prof. Bianca Brundel de eerste polikliniek in Nederland voor patienten met erfelijk boezemfibrilleren. Dit gaat ons enorm helpen om nieuwe inzichten te krijgen. Ook biedt het de mogelijkheid om onze Duitse collega’s regelmatig te bezoeken en de voortgang van het onderzoek gezamenlijk af te stemmen.”

Therapie ontwikkelen

Wat hoop je van het onderzoek? “Dat we de ‘pathway’ van erfelijk atriumfibrilleren kunnen ontrafelen en begrijpen. Verder hoop ik dat we aan de hand van die kennis een therapie kunnen ontwikkelen om patiënten te helpen en beter te kunnen leven met deze impactvolle hartritmestoornis.”

Projectinformatie

Dit project is, naast Prof. Dr. Natasja de Groot en Prof dr Bianca Brundel (Amsterdam UMC), een samenwerking met prof. Niels Voigt (UMCG, Göttingen), Rudolf de Boer (UMCG, Groningen), prof. Denise Hilfiker-Kleiner(University Hannover), prof. Hendrik Milting (HDZ, Bad-Oeyenhausen) en is geallieerd met het CVON NWO Atrial Fibrillation Finger Printing consortium, Medical Delta Programma Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab en het Convergence Flagship Deep Imaging.

Meer informatie?

Ga naar de website van Stichting AFIP voor informatie over erfelijk atriumfibrilleren.

Lees ook