Erasmus MC

‘Doe dit thuis niet na!’

In 2016 slikte een 28-jarige man – onder invloed van alcohol – met opzet een levende aquariumvis in. Hij belandde daardoor op de Intensive Care van het Erasmus MC.

Deel
0 likes
Leestijd 4 min
Figure_5_NMR_9979_01801
Pantsermeerval, met rechts de losgeraakte borstvin. Foto: Kees Moeliker

Een uniek voorval. Betrokken artsen en wetenschappers van het Erasmus MC en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam schreven daarom een wetenschappelijk artikel over het incident dat onlangs werd gepubliceerd.

 

Traditie

Sommige dingen kun je beter niet doen. Maar na flink wat alcohol kan dat besef wat vertroebeld raken.

 

 

Ze hadden het idee uit ‘A Fish Called Wanda’, maar ook het programma Jackass, waarin idiote en gevaarlijke stunts worden uitgehaald, lag aan de basis van hun traditie: op verjaardagen deden een aantal vrienden zich tegoed aan de vissen uit het aquarium.

Eerste melding van trauma door opzettelijk ingeslikte vis

Pantsermeerval, met rechts de losgeraakte borstvin. Foto: Kees Moeliker

Pantsermeerval

In april 2016 verliep die traditie niet helemaal goed. De goudvissen waren geen probleem, maar toen was de bronzen pantsermeerval (Corydoras aeneus) aan de beurt. Dit circa 7 centimeterlang visje is niet agressief. Echter, om zich te verdedigen tegen roofvissen, beschikt het over borstvinnen die hij rechtop kan zetten en kan verankeren.

 

CT-scan van de keel, met de plek waar de vis zich had verankerd (rode pijl). Foto: Ben van der Hoven

 

Intensive care

En dat deed het ook in de keel van de 28-jarige man. Van alles werd geprobeerd: braken, doorduwen, spoelen met bier, smeren met honing en koelen met ijsjes. Het visje zat muurvast in zijn keel, net boven het strottenhoofd.

Na enkele uren meldde de man zich bij de Spoedeisende Eerste Hulp met stem- en slikproblemen. Omdat de keel was opgezet en geïnfecteerd, was opname op de Intensive-Careafdeling van het Erasmus MC noodzakelijk. Daar werd de ademhaling veiliggesteld met een intubatie (een buisje in de luchtpijp). Met behulp van een endoscoop, een instrument waarbij de arts gelijktijdig mee kan kijken terwijl het ingebracht wordt, werd het visje verwijderd. Het visje overleefde het avontuur niet. De patiënt wel, maar werd een week op de Intensive Care beademd en nog een week bij bewustzijn behandeld.

 

Expositie

Het herstel verliep traag. Later werd de boosdoener gevonden: in de keel was linker borstvin achtergebleven. Twee weken na de ingreep was de patiënt volledig hersteld. Hij doneerde het visje aan het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Daar wordt de verslikvis, zoals hij is gaan heten, permanent getoond in de expositie ‘Dode dieren met een verhaal’.

 

70% alcohol

Dat de vis in de collectie is beland, is te danken aan dr. Erwin Kompanje. Hij is honorair conservator bij het Natuurhistorisch Museum en klinisch-ethicus bij de afdeling Intensive Care waar de visslikker was opgenomen. Kompanje: “Ik realiseerde me direct dat de kleine meerval een belangrijke aanwinst voor het museum zou zijn. Met behandelend intensivist dr. Ben van der Hoven trok ik naar de afdeling Keel- Neus en Oorheelkunde, waar arts-assistent Linda Benoist de vis op zout water had bewaard. Die vloeistof hebben we snel vervangen door 70% alcohol, zodat het visje voor eeuwig is geconserveerd.”

 

 

Uniek

Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum: “Het voorval is, voor zover we hebben kunnen nagaan, uniek. Vissen blijven vaker in mensenkelen vastzitten, maar dat betreft bijna altijd graten. Een enkele keer belanden levende vissen per ongeluk in de luchtpijp of slokdarm, maar dat een levende vis expres wordt ingeslikt en dan trauma veroorzaakt, dat is echt uniek.”

“En dat mag het wat ons betreft ook blijven’, vult Kompanje aan. “Ik zou zeggen: don’t try this at home!

 

De vis belandde in het museum, het incident nu ook in een wetenschappelijke publicatie

 

Case report

Het unieke karakter van het incident was voor de betrokken artsen en onderzoekers reden om er een wetenschappelijk artikel aan te wijden: A jackass and a fish: A case of life-threatening intentional ingestion of a live pet catfish (Corydoras aeneus).

De studie werd in januari 2019 gepubliceerd in Acta Oto-Laryngologica Case Reports. Het artikel is hier te lezen.

Lees ook