Erasmus MC

De visie van Victor Fu

In het Erasmus MC zijn honderden researchers elke dag bezig met onderzoek dat uiteindelijk moet leiden tot betere behandelingen.  Wie zijn die onderzoekers? Wat beweegt hen?

Deel
4 likes
Leestijd 5 min
EMC-Victor-Fu_PHN9190A
Victor Fu

De afspraak voor een interview met arts-onderzoeker Victor Fu (29) wordt via Whatsapp gemaakt. ‘Aansluitend zou ik graag een filmpje willen maken van jou achter de piano. Ik heb gehoord dat je prachtig kunt spelen.’
‘Ok’
‘Alleen geloof ik dat de piano in de Passage suboptimaal gestemd is.’
‘Suboptimaal is zacht uitgedrukt. Maar we gaan er iets van maken.’
Een dag later kruipt Victor achter de witte vleugel in de Passage van het ziekenhuis en laat hij met een ogenschijnlijk gemak een ingekorte versie van de Fantaisie Impromptu van Chopin uit zijn vingers rollen. Kippenvel. Deze man kan inderdaad prachtig spelen. Valse vleugel of niet.

 

Victor Fu

 

Muziek en research dansen een innige tango in onderzoeksgroep Muziek als Medicijn

Victor Fu deed als student geneeskunde onderzoek onder supervisie van prof. dr. Johan Lange. Toen hij zich bij de prof meldde voor een betrekking als promovendus, wist Lange het geknipte promotietraject voor hem. “Hij verwees me door naar prof. dr. Hans Jeekel, die al enkele jaren bezig was met de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn. Ik kon aan de slag, en nu combineer ik mijn twee grote passies: chirurgie en muziek. Hoe mooi is dat!”
Victor had op dat moment al enkele studies en een publicatie op zijn naam staan. Zijn opleiding geneeskunde was gedaan en hij had het – zonder conservatoriumopleiding – geschopt tot een veel gevraagd concertpianist. Aan merites dus geen gebrek.

 

Dag en nacht bezig met zijn twee grote passies

Je hebt ook net een meta-analyse over muziek tijdens operaties afgerond en gepubliceerd. Wat zit er nog meer in het vat?

“Ik ben in maart 2019 begonnen met de MChopin studie die nu in meerdere ziekenhuizen in Nederland loopt. We gaan onderzoeken of muziek tijdens de spoedoperatie aan een gebroken heup bijdraagt aan het voorkómen van een delier. Senioren die tijdens een val hun heup hebben gebroken, moeten volgens de richtlijn binnen één dag geopereerd worden. De ene groep krijgt een koptelefoon met muziek, de andere krijgt geen muziek en gewoon de standaard zorg.
“Delier is een acute staat van verwardheid. Het is de meest voorkomende complicatie bij ouderen in het ziekenhuis. Een delier heeft grote, negatieve gevolgen voor het herstel van de oudere ziekenhuispatiënt. Pijn, stress en het gebruik van opiaten zijn belangrijke triggers. We hebben al bewezen dat muziek tijdens de operatie pijn, stress en het gebruik van opiaten vermindert. We hopen daarom dat we kunnen bewijzen dat muziek tijdens en rondom een heupoperatie ook het aantal gevallen van delier drastisch kan verminderen.

Lees hier meer over delier.

‘’Daarnaast ben ik begonnen met de studie Impromptu. Daarbij kijken we bij patiënten die worden geopereerd aan maag- en slokdarmkanker welke invloed muziek tijdens de narcose heeft op de stress- en immuunreactie van het lichaam na een operatie. Als deze studies, en daarmee mijn promotietraject zijn afgerond, wil ik solliciteren voor de opleiding chirurgie. Want dat is mijn uiteindelijke ambitie: chirurg worden.”

 

Je speelt prachtig piano, bent naast onderzoeker ook concertpianist. Waar komt die passie voor muziek vandaan?

“Het was bij mij thuis gebruikelijk dat je een instrument leerde spelen, én een sport ging beoefenen. Dat deden we, met plezier. Ik voetbal hiernaast ook nog. Mijn broertje, dat momenteel een opleiding geneeskunde en een promotietraject volgt in het LUMC, speelt viool en zwemt. We hebben al vaak samen opgetreden. Het is gewoon een kwestie van regelmatig repeteren. Dus prioriteiten stellen en goed inplannen. Tijdens mijn assistentschap in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg was het soms lastig in verband met wisselende diensten. Maar daar stond een concertvleugel in het Auditorium waar ik op kon repeteren. Dat was een gelukje.”

 

Wat is jouw stip aan de horizon?

“Ik wil graag chirurg worden. En los van mijn persoonlijke ontwikkeling vind ik het ook heel belangrijk dat we de zorg beter maken. Dat patiënten tevreden zijn. Dus als we onomstotelijk kunnen bewijzen dat muziek echt helpt bij het terugdringen van delier, en bij het reduceren van stress, pijn en het gebruik van opioïden, dan willen we ook dat muziek als behandeling wordt geïmplementeerd in de zorg. Dat is geen kwestie van: gaan we gewoon doen. Nee, daarvoor moeten richtlijnen en protocollen worden aangepast. In de ziekenhuizen. Bij de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Het voordeel van muziek is dat het breed kan worden toegepast in de zorg. Ook daar doet Muziek als Medicijn onderzoek naar: hoe kunnen we zorgen dat muziek straks ook daadwerkelijk als behandeling wordt ingebed in de zorg. Hans Jeekel voert er gesprekken over met het ministerie van VWS. Het Erasmus MC is wereldwijd de kartrekker op dit gebied. We kennen geen enkel ziekenhuis in het buitenland dat serieus werk maakt van muziek in de zorg. Muziek wordt gezien als iets extra’s. Jammer. Laatst zei een patiënt tegen me: ‘die muziek tijdens de operatie was zó prettig! Het leek alsof ik in mijn eigen bed lag’. Mooi, dat je dit voor elkaar krijgt met iets simpels als muziek.”

 

Fotografie: Phil Nijhuis

 

En als je niet van muziek houdt?

“Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je helemaal niet van muziek houdt. Ik ben in elk geval nog nooit zo iemand tegen gekomen. Maar wie er echt niet van houdt, hoeft natuurlijk niet mee te doen aan de studie, en mag muziek altijd weigeren.”

 

Muziek als Medicijn

Door het uitvoeren van systematische literatuuranalyses en kwalitatief hoogstaand klinisch onderzoek draagt de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn bij aan de wetenschappelijke kennis over de werking en de toepassingen van muziek. Het doel is om de muziek als behandeling in de reguliere zorg de plaats te geven die haar toekomt. Op de website vindt u meer informatie over de aangesloten onderzoekers en de lopende studies.

 

Paspoort

Naam: Victor Xing Fu
Geboren: 17 januari 1990 te Montreal in Canada
Opleiding: Stedelijk Gymnasium in Leiden, opleiding Geneeskunde in Rotterdam
Burgerlijke staat: single
Kinderen: geen
Hobby’s: piano spelen en voetballen
U kent Victor Fu mogelijk van:
2019: Eerste auteur van het artikel ‘The Effect of Perioperative Music on Medication Requirement and Hospital Length of Stay’ in het chirurgische tijdschrift Annals of Surgery. Uit dat artikel blijkt dat patiënten die tijdens en na een operatie muziek luisteren, minder verslavende pijnmedicatie nodig hebben.

2019: Eerste auteur van een meta-analyse in het Journal of Surgical Research, waarin wordt geconcludeerd dat de spiegel van het stresshormoon cortisol minder hoog is wanneer patiënten tijdens hun operatie naar muziek luisteren.

2008 tot heden: actief als klassiek concertpianist, nam deel aan diverse concoursen en concerten, waaronder het recital in De Doelen. Trad op tijdens de chirurgendagen.

Lees ook