De toekenning is voor het ontwikkelen van een platform met kwalitatief hoogwaardige apps voor 1 miljoen chronisch zieke kinderen. Deze apps signaleren en voorkomen psychologische problemen en bevorderen het speelgedrag.
Prof. dr. Manon Hillegers ziet in de praktijk hoe geestelijke gezondheidsproblemen het leven van kinderen en hun gezinnen kunnen ontwrichten. Als hoofd van dit consortium stelt ze zichzelf als doel om preventie, die aansluit bij het opgroeiende kind en jongere, beschikbaar te stellen voor het chronisch zieke kind.
Door betere behandeling hebben kinderen met een chronische en of levensbedreigende aandoening, zoals taaislijmziekte of een aangeboren hartafwijking, een steeds grotere kans op overleving. Hillegers: ‘Maar overleven is niet genoeg. Een goede kwaliteit van leven is hierbij van groot belang. Uit onderzoek weten wij dat deze kwetsbare kinderen vaker dan hun leeftijdsgenoten last hebben van geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie of angst. Het is onze missie om er voor te zorgen dat deze kinderen, ondanks hun ziekte, gelukkig door het leven kunnen gaan en veerkrachtig opgroeien.’
Zorgkosten
Er vroeg bij zijn, het liefste voordat problemen ontstaan, geeft kinderen de beste kansen op een gelukkig leven,’ vervolgt Hillegers. ‘En dat is niet alleen fijn voor de kinderen en hun gezinnen, want het reduceert op de langere termijn ook nog eens de zorgkosten.’
Spelen is van groot belang voor een gezonde ontwikkeling. Het laat kinderen experimenteren met gedrag en geeft ze de mogelijkheid om alternatieve omstandigheden en gevolgen na te bootsen. Dit bevordert de ontwikkeling van hun emotionele capaciteiten, creativiteit en probleemoplossend vermogen.
Hillegers: ‘Uit onderzoek weten we dat een tekort aan spel bij chronisch zieke kinderen een negatieve impact kan hebben op sociale, cognitieve en emotionele ontwikkeling. Omgekeerd kan het bevorderen van gezond spelgedrag bijdragen aan het beter omgaan met de gevolgen van chronisch ziek zijn.’
Consortium
Het eHealth Junior consortium is een samenwerking tussen het Erasmus MC-Sophia (Prof. dr. Manon Hillegers), de Erasmus Universiteit Rotterdam (Prof. Loes Keijsers), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (Dr. Sanne Nijhof), Fontys hogescholen Eindhoven (Prof. Eveline Wouters) en Tilburg Universiteit (Prof. Inge Bongers en Prof. Eveline Wouters). Verder is eHealth Junior een belangrijke samenwerking tussen de Erasmus Universiteit, de TU Delft en het Erasmus MC.
In het consortium gaat een team van wetenschappers, game-designers, jongeren en bedrijven de uitdaging aan om dit spelgedrag te bevorderen door apps te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor en door kinderen met een chronische ziekte. Daarbij is het van groot belang dat de apps specifiek bijdragen aan veerkracht en zelfinzicht, om kwetsbare kinderen en jongeren zo nog beter te ondersteunen. Bovendien helpen deze apps de zorgprofessionals om jongeren beter te begrijpen en steunen, tijdens elke fase van hun ontwikkeling.