Oncologie

Aangrijpingspunt ontdekt voor behandeling van resistente eierstokkanker

Onderzoekers van het Erasmus MC en de Australische University of New South Wales hebben een gen ontdekt dat belangrijk is bij de uitzaaiingen van eierstokkanker en bij resistentie tegen therapie. Het gen is een aangrijpingspunt voor een potentiële nieuwe behandeling. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Cell Death and Differentiation.

59 likes
Leestijd 1 min
Fodde
TPM1 localiseert in eierstokkankercellen aan de extreme uiteinden van de celmembraan (zgn. lamellipodia; waarmee cellen kunnen bewegen).

Het gen dat de onderzoekers hebben gevonden, tropomyosine 1 (TPM1), fungeert als een schakelaar die bepaalt welke weg kankercellen zullen nemen. TPM1 maakt verschillende eiwitten met verschillende functies: één daarvan bevordert resistentie tegen conventionele chemotherapie. Het is belangrijk om te weten hoe de schakelaar wordt omgezet, want bij bijna de helft van de patiënten met eierstokkanker komt na de standaard chemotherapie een meer agressieve kanker terug die niet reageert op therapie.

Nieuw medicijn

Nadat de Rotterdamse groep van prof. dr. Riccardo Fodde, hoogleraar Experimentele Pathologie, ontdekte dat het TPM1-gen verantwoordelijk is voor de omschakeling naar therapieresistente eierstokkanker, zochten ze samenwerking met prof. dr. Peter Gunning en prof. dr. Edna Hardeman van de Australische University of New South Wales. Zij zijn experts op het gebied van het TPM1-eiwit.

De onderzoekers in Sydney hadden toevallig al een stof geïdentificeerd die het kanker-bevorderende TPM1-eiwit aanvalt. Zij stuurden de stof naar Rotterdam. Uit laboratoriumexperimenten van promovendus Tong Xu blijkt dat de stof inderdaad de gevoeligheid voor therapie herstelt in eierstokkankercellen. Met deze kennis in handen kunnen de samenwerkende partijen de volgende stap zetten richting een nieuw medicijn voor eierstokkankerpatiënten.

De universiteiten hebben besloten om deze ontdekking te patenteren.

Lees ook