Mobiel Medisch Team

Lifeliner 2 start proef met hart-longmachine op straat

Het Mobiel Medisch Team (MMT) van het Traumacentrum Zuidwest-Nederland is gestart met een proef met een draagbare hart-longmachine: ECPR. Deze kan worden ingezet bij personen die op straat een hartstilstand hebben en waarbij normale reanimatiepogingen geen succes hebben.

Deel
9 likes
Leestijd 2 min
MMT met ECPR
Mobiel Medisch Team Zuidwest-Nederland start met ECPR.

Bij ECPR worden met een kleine operatie via de lies twee buisjes net vóór het hart en net na het hart geplaatst. Het zuurstofarme bloed wordt dan opgezogen, van zuurstof voorzien in de kunstlong buiten het lichaam en via de ader na het hart weer teruggegeven aan de patiënt.

Bij ECPR wordt bloed buiten het lichaam van zuurstof voorzien en weer teruggegeven.

Erasmus MC’er dr. Dinis Dos Reis Miranda, anesthesioloog-intensivist en MMT-arts, leidt het onderzoek. Dos Reis Miranda: ‘Bij een hartstilstand met bijbehorend zuurstoftekort voor de hersenen telt elke minuut. Het doel van ons onderzoek is om te kijken of overleving en de kwaliteit van leven beter is na een snelle ECPR op straat in vergelijking met gewone reanimatie.’

De verwachting is dat de periode van zuurstoftekort fors kan worden teruggebracht, wat zou kunnen leiden tot 20% meer overleving.

200 per jaar

Er zijn ongeveer 400 patiënten per jaar in Nederland die een hartstilstand op straat krijgen en 50 jaar of jonger zijn. Bij ongeveer de helft daarvan slaagt de reanimatie. Alleen de mensen die na 20 minuten nog geen circulatie hebben komen in aanmerking voor ECPR. Dat zijn er ongeveer 200 per jaar in Nederland.

Met de vier Nederlandse Lifeliners (ook wel de traumaheli’s) wordt een landelijke dekking bereikt. De andere LifeLiners starten binnenkort ook met hun controlegroep. Vervolgens gaat LifeLiner 3 (Nijmegen) vanaf juli 2022 ECPR inzetten, LifeLiner 4 (Groningen) in januari 2023 en LifeLiner 1 (Amsterdam) op 1 juli 2023.

Meer informatie is te vinden op www.onscenetrial.com

Zie ook dit bericht op RTV Rijnmond.

Lees ook