Uitspraak

‘Erasmus Magazine handelde onzorgvuldig in berichtgeving over Erasmus MC’

Erasmus Magazine heeft het Erasmus MC en een van haar onderzoekers ernstig gediskwalificeerd. Dat schrijft de Raad voor de Journalistiek in zijn uitspraak over een zaak die het Erasmus MC bij de raad had ingediend. Het magazine had in een artikel het Erasmus MC in verband gebracht met omstreden wetenschappelijk onderzoek, zonder wederhoor te vragen

Deel
4 likes
Leestijd 1 min
uitspraakhamer

Erasmus Magazine (EM) is een onafhankelijke, journalistieke nieuwsbron van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vorig jaar publiceerde het magazine een interview met een Oeigoerse studente. Zij vermoedde dat in haar dorp vroeger onder valse voorwendselen DNA werd afgenomen bij bewoners. EM legde in dit artikel onterecht een verband met wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC.

Onzorgvuldig

Dit verband was onjuist. Maar doordat de redacteur verzuimde om het Erasmus MC om wederhoor te vragen, kreeg het Erasmus MC niet de mogelijkheid om te reageren op de beschuldiging. ‘Het betreft een gevoelig onderwerp, te weten het mogelijk gedwongen afnemen van DNA bij de Oeigoerse bevolking die in China wordt onderdrukt. Hierdoor wordt klager ernstig gediskwalificeerd. Door na te laten aan klager wederhoor te vragen heeft EM journalistiek onzorgvuldig gehandeld. De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) doet in zijn uitspraak de aanbeveling aan EM deze conclusie ruimhartig te publiceren’, concludeert de RvdJ.

Mariël Croon, directeur Communicatie van het Erasmus MC is blij met de uitspraak. ‘Het raakt wetenschappers diep als ze in de media in diskrediet worden gebracht door nepnieuws. Zeker als je dan ook niet de kans krijgt om dat meteen recht te zetten. Dan gaan verhalen een eigen leven leiden. Ik ben blij dat de Raad ook vindt dat EM hier de grenzen van zorgvuldige journalistiek heeft overschreden.’

Grenzen overschreden

De RvdJ is een onafhankelijke instantie van zelfregulering voor de media. Belanghebbenden kunnen er terecht met klachten over journalistieke activiteiten, die naar hun oordeel niet goed zijn afgehandeld door het medium zelf. De raad beoordeelt of een journalist zorgvuldig zijn werk heeft gedaan en of met een publicatie grenzen van journalistieke ethiek zijn overschreden.

Lees ook