Duurzame sloop

Dijkzigt verdwijnt definitief uit straatbeeld

De definitieve sloop van het oude Dijkzigt ziekenhuis is vanmiddag begonnen. Sloopaannemer Oranje en het Erasmus MC hebben de start van de sloop officieel ingeluid.

Deel
16 likes
Leestijd 3 min
start_sloop_H-gebouw_DSCF2894

De kraan voor de sloop werd op het dak van het H-gebouw gehesen. Raad van Bestuur-leden Stefan Sleijfer en Paul Boomkamp van het Erasmus MC en de directie van de MSO Group (waar Oranje deel vanuit maakt) verrichten samen de starthandeling.

Bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer verricht de eerste hijswerkzaamheden | Fotografie Esther Morren

Voor (oud-)patiënten, bezoekers, (oud-)medewerkers én de Rotterdamse bevolking gaat het verdwijnen van het voormalige ziekenhuisgebouw met weemoed gepaard. In het oude Dijkzigt ziekenhuis werden de afgelopen decennia immers duizenden baby’s geboren, zieken lagen er met talloze verschillende aandoeningen. Dierbaren kwamen op bezoek bij die zieken, vaak zijn er ook naasten overleden. Een gebouw dus, waar het leven letterlijk en figuurlijk even tot stilstand kwam.

Ook medewerkers van het Erasmus MC bewaren uiteenlopende herinneringen aan het oude Dijkzigt. Ze draaiden er hun diensten en deelden lief en leed met patiënten en collega’s. Ook voor hen betekent de sloop van het gebouw het definitieve einde van een tijdperk.

Bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer kan zich zijn periode in het oude Dijkzigt nog goed herinneren. Als arts Interne Geneeskunde maakt hij in 1998 zijn entree. ‘Ik heb hier ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant voelt het als een ouderlijk huis dat wordt afgebroken, maar dit is ook het moment om naar voren te gaan. Op de fundamenten van het oude Dijkzigt bouwen we iets moois dat past bij het Erasmus MC.’

Over de sloop

De sloop van het oude Dijkzigt is voorbereid door het Erasmus MC in samenwerking met slooppaannemer Oranje. Het gebouw wordt met de Japanse methode geamoveerd, waarbij het gebouw van bovenaf naar beneden wordt weggehaald. Eind 2023 zal het iconische gebouw uit het stadsbeeld verdwenen zijn.

Een medewerker van sloopaannemer Oranje hoort de toespraken aan

Webcam

De voorbereidingen voor de duurzame sloopwerkzaamheden waren al in 2018 begonnen. Alle gebouwen zijn gesaneerd op asbest en gestript om de herbruikbare materialen direct en indirect  terug te brengen op de markt. Sindsdien zijn er ruim 4800 circulaire materialen teruggebracht in de keten. Nu rest nog het casco dat het komende anderhalf jaar stap voor stap wordt afgebroken.

De sloop van het oude Dijkzigt ziekenhuis is vanaf nu te volgen via een live-webcam die is geplaatst aan de overzijde van de ’s Gravendijkwal. Regelmatig zullen beelden over de voortgang via de websites en de social media van Erasmus MC en Oranje te zien zijn. Er is ook een folder over de sloop.

De kraan die het gebouw verdieping voor verdieping zal afbreken, wordt naar het dak getakeld

Lees ook