Cosmetische geneeskunde

Aantal behandelingen met fillers gestegen met 80 procent, botox verdubbeld

Het aantal mensen in Nederland dat zich laat behandelen met cosmetische injectables zoals fillers en botox, is tussen 2019 en 2022 fors gestegen. Het gebruik van fillers nam toe met 80 procent en het aantal behandelingen met botox verdubbelde zelfs. Cosmetisch artsen waarschuwen: ‘Als je voor injectables kiest, laat ze dan zetten door een erkende arts die daarvoor de juiste opleiding heeft gehad.’

Deel
0 likes
Leestijd 3 min
fillers botox

In 2019 lieten een kleine 250.000 mensen zich behandelen met botox om rimpelige huid glad te maken, in 2022 verdubbelde dat tot ruim 550.000. Ook fillers wonnen in die periode aan populariteit. In 2019 lieten ruim 162.000 mensen zich inspuiten om rimpels en lippen op te vullen. In 2022 is dat aantal gestegen naar ruim 294.000 mensen. Dat is een stijging van ruim 80 procent.

Dat blijkt uit een studie van onderzoeker en cosmetisch arts KNMG dr. Tom Decates, verbonden aan het complicatiespreekuur in het Erasmus MC, en medeauteurs dermatoloog dr. Peter Velthuis, kaakchirurg dr. Rutger Schepers en plastisch chirurg prof. dr. Berend van der Lei.

Cosmetische routine

Decates becijferde dat 1 op de 29 vrouwen van 18 tot 70 jaar zich inmiddels laat behandelen met botox, en 1 op de 35 met fillers. ‘Deze cijfers bevestigen wat we op straat zien’, zegt Decates. ‘Cosmetische behandelingen met fillers en botox zijn een integraal onderdeel geworden van de cosmetische routine van veel Nederlandse vrouwen.’

‘Deze cijfers bevestigen wat we op straat zien’

De nieuwe cijfers laten een grote toename zien vergeleken met de getallen uit de vorige studie. Tussen 2016 en 2019 nam het aantal fillers toe met 17 procent. En hoewel het voornamelijk vrouwen zijn die zich laten behandelen (8 vrouwen voor elke man), neemt ook het aantal behandelingen bij mannen toe.

Meer cosmetische klinieken

De toename ligt in lijn met de stijging van het aantal cosmetische klinieken in dezelfde periode (93 in 2019 en 186 in 2022) en de stijging van het aantal geregistreerde cosmetisch artsen KNMG (83 in 2019 en 193 in 2022), die lid werden van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde.

Decates stuurde vragenlijsten naar circa 470 artsen die behandelingen met filler- en botox-injectables uitvoeren. 141 artsen reageerden en leverden cijfers aan. Op basis daarvan maakten Decates en zijn mede-onderzoekers de berekeningen. Zij extrapoleerden de berekeningen ook naar – vermoedelijke – cijfers wereldwijd per jaar: circa 120,2 miljoen fillerbehandelingen en 227,9 miljoen botoxbehandelingen.

Complicaties

Met de toenemende populariteit van cosmetische behandelingen met fillers en botox stijgt ook het aantal complicaties. In 2022 werden op het complicatiespreekuur van het Erasmus MC 350 nieuwe patiënten behandeld met matige tot ernstige complicaties na het inspuiten van fillers. Onder matige tot ernstige complicaties worden verstaan: afsluiting van een bloedvat (0.5%), ontsteking (36.5%) en knobbels (63%).

‘De wachtlijst van het complicatiespreekuur is gegroeid’

‘In de periode tussen 2019 en 2021 zagen we ook jaarlijks 350 patiënten, maar dat betekent niet dat het aantal complicaties gelijk is gebleven’, beklemtoont Decates. ‘We hebben beperkte capaciteit. Er staan niet meer gespecialiseerde artsen tot onze beschikking om de afdeling te bemensen. De wachtlijst is gegroeid tot drie tot zes maanden wachttijd.’

Goed blijven nadenken

De onderzoekers schatten dat het werkelijke aantal ernstige complicaties rond de 1000 gevallen per jaar ligt. Op het totale aantal van 294.737 fillerbehandelingen zou de incidentie van matige tot ernstige complicaties dan rond de 0,03 procent liggen. ‘Daarmee kunnen we vaststellen dat het gebruik van fillers voor cosmetische doeleinden veilig is. Maar het blijft van groot belang dat mensen goed blijven nadenken over de ingreep. En als ze vol overtuiging voor fillers kiezen, doen ze er verstandig aan ze te laten zetten door een erkende arts die daarvoor de juiste opleiding heeft gehad, zoals beschreven staat in het kwaliteitskader cosmetische zorg.’

Podcast

Meer weten over filers en complicaties? Luister naar aflevering 32 van de Erasmus MC-podcast ‘In Opname’ waarin cosmetisch artsen KNMG Leonie Schelke en Tom Decates uitleggen hoe complicaties ontstaan en hoe je kunt voorkomen dat het bij jou misgaat.

Lees ook