Hersentumorcentrum

‘Onderzoek naar hersentumoren moet sneller’

‘We zijn op de goede weg, we maken vooruitgang, maar het moet sneller.’ Dat zegt neurochirurg prof. dr. Clemens Dirven in een nieuwe video van het Erasmus MC Hersentumorcentrum.

8 likes
Leestijd 1 min
Foto tijdens OK hersentumor

‘Iedere vorm van kanker is ernstig, maar bij deze vorm wordt ook je wezen en je persoonlijkheid aangetast en dat maakt het nog veel schrijnender’, zegt Dirven in de video.

Bekijk de video op de website van het Erasmus MC Hersentumorcentrum.

Dirven werkt als neurochirurg al jaren aan de behandeling van patiënten met een hersentumor. Hij is afdelingshoofd Neurochirurgie in het Erasmus MC en één van de specialisten van het Erasmus MC Hersentumorcentrum. ‘Zeker kwaadaardige hersentumoren vormen een hele ernstige ziekte. Zo’n tumor behandelen is extreem lastig, omdat de hersenen het meest delicate orgaan van je lichaam zijn. Daar kun je je geen enkele schade permitteren.’

Eerste plek

Het Erasmus MC Kanker Instituut was ooit de eerste plek in Nederland waar een groep artsen en neurologen besloot om zich volledig te wijden aan patiënten met een hersentumor, zo’n vijfentwintig jaar geleden. Inmiddels bestaat het Erasmus MC Hersentumorcentrum uit behandelaren en onderzoekers die nauw samenwerken en alle kennis over behandeling, zorg, onderzoek en nieuwe ontwikkelingen bundelen. Volgens Dirven heeft het centrum in de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt om veiliger te opereren, mede dankzij vindingen uit samenwerking met andere instituten zoals de TU Delft.

Virus

Niet alleen bij operaties wordt vooruitgang geboekt. Ook in het laboratorium wordt daaraan gewerkt. ‘We willen de tumoren beter begrijpen, maar we kijken ook voor welke medicijnen of tumor-dodende virussen ze gevoelig zijn’, legt Martine Lamfers, hoofd laboratorium Neurochirurgie, uit. ‘We zijn nu op zoek naar de gemeenschappelijke eigenschappen van gevoelige tumoren voor specifieke medicijnen. Daarmee hopen we straks te kunnen bepalen welk medicijn of welk virus, het meest geschikt is voor een specifieke patiënt, ook wel personalized medicine genoemd.’

Grenzen

Neuro-oncoloog prof. dr. Martin van den Bent benadrukt het belang van samenwerking. ‘Je leert waar de grenzen aan de zorg zitten en wat beter en anders moet, daar is onderzoek voor nodig.’ Het onderzoek van zijn afdeling heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de bepaling van de wereldwijde standaard van hoe chemotherapie wordt geven aan hersentumorpatiënten.

Lees ook