Zes talentvolle Erasmus MC’ers hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-beurs gekregen.

Aan de slag

Met een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro kunnen veelbelovende, jonge onderzoekers drie jaar lang hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Die van het Erasmus MC gaan aan de slag op uiteenlopende medische gebieden.

Hersengenen

Dr. Hieab Adams van de afdeling Epidemiologie gaat onderzoek verrichten naar de effecten van neurodegeneratieve aandoeningen op de hersenen. Om dit vervolgens te combineren met 3D-informatie over de hersengenen en zo het genetisch begrip van deze aandoeningen te verbeteren.

veni

Dementie

Hoe krijgen we grip op dementie? Met die vraag start dr. Inge de Kok voor de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg haar onderzoek. Er wordt een innovatief microsimulatie-model ontwikkeld, waarin bestaande kennis wordt geïntegreerd.

Autisme

Dr. Lieke Kros richt zich bij de afdeling Neurowetenschappen op de wisselwerking van hersengebieden bij autisme. Zij hoopt dat meer begrip van het functioneren van deze wisselwerking leidt tot nieuwe behandelingen.

Schildklierwaarden

Dr. Marco Medici van de afdeling Interne Geneeskunde doet onderzoek naar het voorspellen van optimale schildklierwaarden. Zijn doel is: meer gepersonaliseerde zorg voor patiënten met schildklierziekten.

Zuurstof in brein

Dr. ir. Esther Warnert van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde gaat aan de slag met het ontwikkelen van MRI-technieken om de zuurstofhuishouding van het brein in kaart te brengen. Een gebrek aan zuurstof in de hersenen komt onder andere voor bij hersentumoren of na een beroerte.

Focus op lopen

Door genetische aandoeningen is lopen voor veel mensen gecompliceerd. Op de afdeling Neurowetenschappen zal dr. Joshua White onderzoek doen naar de neurale organisatie van lopen.

Een Veni maakt, samen met Vidi en Vici, deel uit van de vernieuwingsimpuls van NWO.