Esther Bron, post-doc researcher bij de Biomedical Imaging Group Rotterdam van het Erasmus MC,  ontving op 30 oktober 2018 de Young eScientist award 2018.

Haar voorstel: maak een open source platform voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Bron: “Al jaren proberen we de juiste methoden te vinden om het verloop van de hersenziekte Alzheimer te voorspellen. Ik wil een manier creëren waar verschillende van die methoden gemakkelijk met elkaar kunnen worden vergeleken.”

 

 

Wat zijn de beste indicatoren om het verloop van de ziekte van Alzheimer te voorspellen? Bron: “Het ideale beeld is dat je een of meerdere markers kunt vinden die als voorspeller kan dienen voor hoe de ziekte verder verloopt in de tijd.” Geheugentests, MRI scans en eiwitconcentraties in de hersenen zouden daarvoor gebruikt kunnen worden. Met computer algoritmes worden de indicatoren geanalyseerd op hun prognostische kwaliteit. “Door combinaties van datasets en algoritmen uit te proberen kun je vaststellen welke methoden het meest betrouwbare resultaat opleveren.”

De Young eScientist award biedt Bron professionele ondersteuning ter waarde van 40.000 euro om haar plan te realiseren.