Vier Erasmus MC winnaars Vidi-subsidie

Vier wetenschappers van het Erasmus MC krijgen van NWO ieder € 800.000 Vidi-subsidie voor hun ingediende onderzoek.

Ervaren
Vidi’s zijn bedoeld voor ervaren onderzoekers, die na hun promotie enkele jaren succesvol onderzoek hebben verricht, aldus NWO . Hieronder vertellen de wetenschappers wat ze vijf jaar lang gaan doen.

Rik VosDoorbloeding hart
Rik Vos, afdeling Cardiologie (Biomedical Engineering): “De acute behandeling van patiënten met een hartinfarct geeft bij eenderde geen volledig herstel van de doorbloeding van het hart. We gaan een echosysteem bouwen om tijdens de ingreep de doorbloeding nauwkeurig in kaart te brengen, zodat de beste vervolgbehandeling kan worden gekozen voor de patiënt.”

Debby van Riel

Virussen in het brein
Debby van Riel, afdeling Virologie: “Respiratoire virussen, zoals enterovirus D68 en influenza A virus, kunnen aandoeningen van het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Hoe ze dat doen, is niet goed bekend. We willen gaan aantonen hoe virussen de hersenen binnendringen en daar schade aanrichten, welke specifieke virale factoren hierbij van belang zijn en diagnostiek verbeteren.”

Aleksandra Badura

Oorzaak van autisme
Aleksandra Badura, afdeling Neurowetenschappen: “Ondanks de ontdekking van genetische afwijkingen die het risico op autisme vergroten en autismemuismodellen, is het onduidelijk hoe autisme wordt veroorzaakt. We gaan videoanalysesysteem, minimicroscopen, Virtuele-Realiteit en computermodellen inzetten om overeenkomsten in het gedrag en de hersenactiviteit van muizen met autisme te vinden.”

Aleksandra BaduraOntwikkeling hersenen
Geeske van Woerden, afdeling Neurowetenschappen: “CAMK2 is een van de meest onderzochte enzymen in het volwassen brein. Maar de rol in hersenontwikkeling is tot nu onbekend. We gaan de rol van CAMK2 in hersenontwikkeling en de signaalroutes die hierbij een rol spelen in kaart brengen.”

Zie het NWO-persbericht : ‘Vidi van € 800.000 voor 86 onderzoekers’.

gepubliceerd: 1 juni 2018