Subsidie voor onderzoek gezonde biologische klok in een 24/7 maatschappij

De biologische klok raakt verstoord door onze 24-uursmaatschappij. Dit vergroot de kans op geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen en vormt een wereldwijde bedreiging voor de biodiversiteit.

BioClock, een consortium van Nederlandse kennis-instellingen en bedrijven, heeft 9,7 miljoen euro subsidie ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda om strategieën te ontwikkelen die de biologische klok gezond houden. Van deze subsidie ontvangt het Erasmus MC 1,4 miljoen voor onderzoek naar duurzame gezondheid en inzetbaarheid van nachtwerkers én voor onderzoek naar de invloed van de biologische klok op de ontwikkeling en gezondheid van te vroeg geboren kinderen.

Biologische klok door nachtwerk

Onder leiding van Bert van der Horst, hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid gaat met een team onderzoekers van het Erasmus MC, TNO en het RIVM, de verstoring van de biologische klok door nachtwerk kwantitatief in kaart brengen.

Van der Horst: ‘In een studie bij zeilers van de Volvo Ocean Race hebben we kandidaat biomarkers gevonden met dezelfde mate van verstoring van de slaap-waakcyclus als bij nachtwerkers. Deze biomarkers bieden een unieke basis voor het ontwikkelen van gepersonaliseerde rooster-, voedings- en blauw lichtadviezen om nachtwerk-gerelateerde gezondheidsrisico’s te verminderen.’

Bert van der Horst.


Invloed biologische klok op te vroeg geboren baby’s

Wetenschappelijk onderzoeker Inês Chaves en kinderarts-neonatoloog Marijn Vermeulen gaan samen met het UMC Utrecht de ontwikkeling van de biologische klok en de gezondheidsstatus van premature baby’s onderzoeken vanaf geboorte tot aan het tweede levensjaar. Ook de invloed van omgevingsfactoren hierop wordt onderzocht.

Chaves: ‘De gedachte is dat het versterken van de lichaamsklok in het begin van het leven, bijv. door rekening te houden met de dag-nacht ritmiek in de samenstelling van de borstvoeding, de postnatale groei en hersenontwikkeling van de prematuur geboren baby bevordert en gezondheidsrisico’s op latere leeftijd vermindert.’

Inês Chaves.

 

Marijn Vermeulen.