Rubicon voor nieuwe blik op doofheid

 

Ruben Verwaal, conservator medisch erfgoed, heeft een NWO Rubiconbeurs gekregen. Met deze persoonlijke beurs van € 180.000 gaat hij aan de Universiteit van Durham in het Verenigd Koninkrijk onderzoeken hoe je de integratie van mensen met een beperking kunt aanpakken, met inzichten vanuit de sociale en medische wetenschap.

Doven en slechthorenden voelen zich vaak buitengesloten. Dat maakt hun deelname aan het dagelijks leven soms lastig. Verwaal: “Terwijl we willen dat iedereen ons onderwijs even goed kan volgen. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat de boodschap van filmpjes met ondertiteling niet altijd goed te volgen is voor hen. Gebarentaal is vaak niet beschikbaar en is ook nog niet erkend als officiële taal.”

Vanuit zijn werk als conservator is Verwaal geïnteresseerd in hoe mensen in de achttiende eeuw met succes doofheid en gehoorverschil aanpakten. Verwaal: “Ik wil een vertaalslag maken naar de mogelijkheden die we nu hebben met behulp van disciplines uit de sociale en medische wetenschappen. Ik verwacht die interdisciplinaire aanpak bij het Institute for Medical Humanities in Durham te leren en vervolgens hier te gaan toepassen.” Het medisch erfgoed van het Erasmus MC zal een essentiële rol spelen in het onderzoek.

Tentoonstelling

Een deel van de Rubicon is bestemd voor een duurzame tentoonstelling over slechthorendheid in het Erasmus MC. “Daarover heb ik nauw contact met KNO-artsen, collega’s en patiënten. Ik hoop dat mijn onderzoek zal bijdragen aan meer bekendheid van doofheid en begrip voor mensen met een gehoorbeperking.”

Belangrijke stap

Het programma Rubicon van NWO is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Ervaring in het buitenland aan topinstituten is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

NWO

Per jaar financiert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zo’n 60 jonge onderzoekers met een Rubicon . Hiermee is in totaal € 7 miljoen gemoeid, verdeeld over drie subsidierondes.