Dr. Karim Kreft van het Erasmus MC MS Center ErasMS, afdeling Neurologie, heeft de Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs ontvangen voor zijn onderzoek naar het ontstaan van MS.

 

Tweejaarlijkse prijs voor jong talent binnen fundamentele MS-onderzoek

Dr. Karim Kreft

 

B-lymfocyten

De laatste jaren wordt de rol van een bepaald type afweercel, de zogenoemde de B-lymfocyten (die antistoffen produceren), in het ontstaan van MS en in de behandeling van MS steeds belangrijker. Bij een deel van de MS-patiënten vermenigvuldigen deze cellen zich snel in het hersenvocht. Wanneer deze deling plaatsvindt, bij welke patiënten, en of dit samenhangt met het ontstaan van MS is onbekend.

Kreft gaat het proces zeer gedetailleerd in kaart brengen bij een grote groep MS-patiënten om de oorzaken, de gevolgen en het beloop van het ziektebeeld beter te begrijpen. Daarnaast wordt gekeken in hoeverre het delingsproces bij verschillende patiënten identiek is, zodat mogelijk betere geïndividualiseerde behandelingen gericht tegen B-cellen kunnen worden ontwikkeld.

 

Risicogenen

Kreft heeft geneeskunde gestudeerd aan het Erasmus MC en volgde tegelijkertijd een Master of Science in Clinical Research, deels aan de Harvard University (Boston, USA). Kreft is gepromoveerd op onderzoek naar Functional immunogenetics of multiple sclerosis, waarin hij de rol van nieuwe MS-risicogenen in het ontstaan en beloop van MS beschreef. Kreft is nu bezig met het vierde jaar van zijn opleiding tot neuroloog in Erasmus MC. Kreft: “Door de prijs ben ik in staat om een dag in de week te besteden aan wetenschappelijk onderzoek naast het afronden van mijn opleiding tot neuroloog.”

 

Gemmy en Mibeth Tichelaar Prijs

De Gemmy en Mibeth Tichelaar Prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een talentvolle jonge multiple sclerose (MS)-wetenschapper in Nederland of België door de Stichting MS Research. De persoonsgebonden prijs, mogelijk gemaakt door de Gemmy en Mibeth Tichelaar Foundation, dient te worden besteed aan fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van en/of een behandeling voor MS.