NWO Grant voor Athina Vidaki

Dr. Athina Vidaki van de afdeling Genetische Identificatie heeft een van de zes NWO Demonstrator 2020-subsidies van 150.000 euro ontvangen.

Vidaki krijgt de subsidie voor het toepassen van haar onderzoek naar een nieuw instrument dat epigenetische analyses kan beoordelen, standaardiseren en op de markt kan brengen.

Epigenetisch onderzoek bestudeert de processen die bepalen hoe genen tot uiting komen (het fenotype). Het gaat daarbij niet om veranderingen in de moleculaire structuur van het DNA, maar bijvoorbeeld om de mate waarin genen worden aan- of uitgeschakeld. Externe factoren, zoals milieufactoren, voeding en stress kunnen daarbij een rol spelen.

 

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Technology Transfer Office en in overleg met diverse Nederlandse organisaties en bedrijven die epigenetische testen verzorgen, zoals het Nederlands Forensisch Instituut en GenomeScan.

Gedurende de komende 18 maanden zullen Vidaki en haar team, dat meer dan 20 laboratoria wereldwijd omvat, zich richten op het ontwikkelen van een demonstratiemodel, waardoor ze resultaten van hun onderzoek aantrekkelijk kunnen maken voor de markt.