Diëtist en postdoc onderzoeker Kirsten Berk heeft vorige week in Parijs de Global Food Venture Award gewonnen.

Berk had volgens de jury het beste idee op het gebied van valorisatie van voedingsonderzoek. Aan de onderscheiding is een bedrag van 15.000 euro verbonden, dat ze gaat inzetten voor het ontwikkelen van een app. De app dient ter ondersteuning van een leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2.

 

 

 

Landbouw

“Ik was totaal verrast dat mijn idee de prijs in de wacht sleepte. Er waren heel veel goede ideeën, bijvoorbeeld op het gebied van innovatieve landbouw. Ook die sector valt onder Food.”

 

Kennisvalorisatie

De uitreiking van de award vormde het slotakkoord van het Global Food Venture programma van het European Institute of Innovation and Technology (EIT). Dit instituut heeft als doel zoveel mogelijk Europese wetenschappelijke kennis geschikt te maken voor maatschappelijk gebruik: kennisvalorisatie.

 

Ondernemerschap

Zo helpt EIT kennis en ideeën te ‘vermarkten’ door onderzoekers de principes van het ondernemerschap bij te brengen. Daarvoor diende het programma Global Food Venture, dat een jaar heeft geduurd. Kirsten Berk was de enige Nederlandse deelnemer binnen de pijler Food – er bestaan ook pijlers Digital, Climate en Health.

“Wij zijn niet bezig met geld, businesscases en verdienmodellen. Daardoor blijven goede ideeën te vaak beperkt tot een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift.”

 

Geld

Het Erasmus MC heeft een Technology Transfer Office. Berk vindt het belangrijk dat wetenschappers de kneepjes van het entrepreneurschap krijgen bijgebracht. “Mijn groep bestond uit wetenschappers die de wereld willen verbeteren. Wij zijn niet bezig met geld, businesscases en verdienmodellen. Daardoor blijven goede ideeën te vaak beperkt tot een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift.”

 

Investeerders

Kirsten Berk bracht de opgedane kennis uit het programma in de praktijk. Ze smeedde haar plannen met de app in een ondernemersplan en werd door de jury, met daarin investeerders en experts uit de branche, als beste verkozen.

 

Gezond gedrag

De app die ze wil maken, vloeit voort uit haar doctoraalstudie. Daaruit bleek dat het ontwikkelde dieetprogramma mensen met diabetes helpt om gewicht te verliezen en grotendeels op gewicht te blijven. “Een app kan helpen om het gezonde gedrag op lange termijn te ondersteunen. Bijvoorbeeld met gezonde recepten en door een ‘virtuele’ gedragstherapeut die de gebruiker feedback geeft.”

Berk werkt als diëtist voor de afdeling Diëtetiek én het Diabetesteam van het Erasmus MC.