Marion Koopmans

Professor Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC, ontving op 28 april 2017 een eredoctoraat van de technische universiteit van Denemarken (DTU).

Visionair

Koopmans kreeg de onderscheiding uit handen van Anders Bjarklev, president van de DTU. In de begeleidende speech werd de Erasmus MC hoogleraar bestempeld geëerd als ‘visionair’ en ‘rolmodel’ vanwege haar stimulerende invloed op internationale samenwerking. Koopmans werd geprezen om haar betrokkenheid bij de bestrijding van bedreigende virusziekten. Gedurende de uitbraak van de Ebola-epidemie in 2014 was zij verantwoordelijk voor de inzet van mobiele laboratoria in Sierra Leone en Liberia (West-Afrika). Dankzij vroegtijdig ingrijpen werd toen een wereldwijde verspreiding van de ziekte voorkomen. Ook haar gedrevenheid bij het onderzoek naar (nieuwe) virussen en de verspreiding via dieren en voedsel werd geroemd. Bij de plechtigheid waren zo’n vierduizend gasten aanwezig, onder wie kroonprins Frederik en Søren Pind, de Deense minister van hoger onderwijs en wetenschap.

Vroegtijdig

Koopmans en professor Frank Aarestrup van DTU zijn initiatiefnemers van COMPARE, een Europees onderzoeksnetwerk waarmee uitbraken van virusziekten bij mens en dier vroegtijdig worden opgespoord. Daarbij wordt gebruikgemaakt van technieken die genen van virussen kunnen karakteriseren en grote hoeveelheden wetenschappelijke metingen analyseren.