Drie Erasmus MC’ers ontvangen NWO-Vidi

 

Drie wetenschappers van het Erasmus MC krijgen van NWO ieder € 800.000 Vidi-subsidie voor hun ingediende onderzoek. De vidi-financieringen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Vidi’s zijn bedoeld voor ervaren onderzoekers, die na hun promotie enkele jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met de subsidie kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Hieronder vertellen de wetenschappers wat ze vijf jaar lang gaan doen.


Dr. Zhenyu Gao

 

Cerebro-cerebellaire circuits voor motor planning

Denk na voordat je handelt. “Een belangrijke eigenschap van bewuste bewegingen is dat we kunnen beslissen wat de optimale strategie is voor een beweging voordat we hem uitvoeren. Het is echter onbekend hoe ons brein zo’n actieplan voor het aansturen van bewegingen maakt en vasthoudt. De onderzoeker zal bestuderen hoe het cerebellum (kleine hersenen) bijdraagt aan het maken van deze beslissingen.”

 


Dr. Klazina Kooiman

 

De ontbrekende schakel in therapie met gasbelletjes

“Door het gebruik van minuscule gasbelletjes kunnen medicijnen lokaal in zeer hoge dosering toe gediend worden voor de behandeling van hart- en vaatziekten en kanker zodat bijverschijnselen verminderen. Dit project onderzoekt het precieze mechanisme zodat we de therapie met gasbelletjes doeltreffend op patiënten kunnen gaan toepassen.”

 


Dr. Qiuwei Pan

 

Recyclen van oude geneesmiddelen om nieuwe behandelingen te vinden voor Hepatitis E

“Hepatitis E wordt steeds meer een wereldwijd gezondheidsprobleem en treft vooral zwangere en transplantatiepatiënten. Er is geen geregistreerde medicatie. Het is echter goed mogelijk dat bestaande geneesmiddelen tegen totaal andere ziekten ook goede en goedkope middelen tegen Hepatitis E zullen blijken te zijn en deze mogelijkheid ga ik onderzoeken.”

Zie ook het NWO-persbericht : ‘NWO-Vidi van € 800.000 voor 85 ervaren onderzoekers’.