Casper van Eijck gekozen tot Rotterdammer van het jaar

Prof. Casper van Eijck van het Erasmus MC is door de stichting Ons Rotterdam uitgeroepen tot Rotterdammer van het jaar 2017.

Nieuwe aanpak
De chirurg van de afdeling Heelkunde is naast zijn werkzaamheden in het Erasmus MC ook bekend als clubarts van Feyenoord. Daarnaast is hij het gezicht van Support Casper , een stichting die zich sterk maakt voor een volslagen nieuwe aanpak van alvleesklierkanker.

Autoriteit
Van Eijck geldt internationaal als autoriteit op het gebied van alvleesklierkanker (pancreascarcinoom). De hoogleraar is de drijvende kracht achter een vernieuwende therapie voor patiënten met deze aandoening, genaamd viro-immunotherapie. Daarbij worden, met hulp van virussen, gezonde cellen aan het werk gezet om kwaadaardige tumorcellen te lijf te gaan.

Strijd aangaan
We moeten afstappen van de bekende therapieën die al zo’n kwart eeuw weinig soelaas bieden, vindt Van Eijck. “Ik ben ervan overtuigd dat we met viro-immunotherapie het lichaam zelf de strijd kunnen laten aangaan met kwaadaardige kankercellen: de weerstand verhogen en het lichaam zelf de kankercellen laten opruimen.”

Verandering
Van Eijck: “De levensverwachting van patiënten met alvleesklierkanker is gemiddeld 3 tot 6 maanden. Ik ben ervan overtuigd dat wij, met alle wetenschappers die we bij elkaar hebben gebracht uit Leiden en Rotterdam, daar echt veranderig in kunnen brengen.” De eerste resultaten zijn veelbelovend, aldus de hoogleraar, die hoopt binnen 2 jaar met de behandeling van de eerste patiënten te kunnen starten in het Erasmus MC

Oorkonde
Zaterdag 30 september zijn de oorkonde en het beeldje behorend bij de uitverkiezing tot Rotterdammer van het jaar toegekend. Support Casper kon daarbij ook een bedrag van € 1.000 tegemoetzien.

Betrokkenheid
“Casper van Eijck toont, als gezicht van de campagne Support Casper, een buitengewone betrokkenheid bij zijn patiënten”, aldus Ons Rotterdam in de toelichting. “Samen met zijn team is hij op zoek naar een nieuwe behandeltherapie. Door zijn grote gedrevenheid en inzet ontstaat er wellicht uitzicht op een betere levensprognose voor de patiënten.”