Erasmus MC

Inschrijving Rogier Hintzen Talent Award 2021

Op 29 september 2021 wordt voor de tweede keer de Rogier Hintzen Award uitgereikt. Getalenteerde jonge onderzoekers die werkzaam zijn binnen het MS onderzoek kunnen zichzelf aanmelden of anderen in het veld voordragen.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
Rogier-Hintzen-0918-002-1536×863

Getalenteerde jonge onderzoekers die werkzaam zijn binnen het MS onderzoek kunnen zichzelf aanmelden of anderen in het veld voordragen voor de Rogier Hintzen Talent Award 2021. De award is een postuum eerbetoon aan hoogleraar multiple sclerose Rogier Hintzen die werkzaam was in het Erasmus MC en in 2019 overleed.

Aanmoedigingsprijs

De afdeling Neurologie van het Erasmus MC en Rogiers vrouw Eleonoor reiken de Rogier Hintzen Talent Award uit gedurende een periode van 12 jaar. Dat is de tijd dat Rogier nog werkzaam zou zijn geweest. Bij de award hoort een aanmoedigingsprijs van 3.000 euro voor onderzoek binnen het vakgebied MS.

Criteria en procedure

De tweede Rogier Hintzen Award wordt op woensdag 29 september 2021 uitgereikt in de Sociëteit De Maas in Rotterdam. Aanmelden kan tot en met 29 augustus 2021. Lees voor meer informatie de criteria en procedure in deze bijlage.

Winnaar

Dr. Karim Kreft was in 2020 de winnaar van de eerste Rogier Hintzen Talent Award. Hij werd door de jury geprezen om zijn track record op het gebied van patiëntgebonden onderzoek naar de oorzaken en betere behandeling van MS. Hij richt zich in zijn onderzoek vooral op de immunologische consequenties van genetische afwijkingen bij MS-patiënten.

ErasMS

ErasMS, het Rotterdamse centrum voor MS en ontstekingen van het centrale zenuwstelsel, kwam in 2002 tot stand dankzij de inzet van Hintzen. Rogier Hintzen overleed in 2019 op de leeftijd van 56 jaar aan alvleesklierkanker en had volop plannen voor nieuw onderzoek naar MS. De Erasmus MC Foundation wil zijn wetenschappelijke droom voorzetten om door onderzoek te achterhalen welke rol T-cellen spelen in het ontstaan van MS. Ook de Talent Award is in het leven geroepen om jong onderzoektalent op het gebied van MS uit heel Nederland te stimuleren en belonen.

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een slopende en ingrijpende ziekte die vooral voorkomt bij jonge mensen. Ook kinderen kunnen MS krijgen. Bij volwassenen laten de eerste symptomen zich zien wanneer mensen tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. MS is een neurologische aandoening met veel verschillende kenmerken. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, is vaak onvoorspelbaar. MS is een progressieve ziekte. Dit betekent dat mensen steeds zieker worden en steeds meer functies verliezen. MS is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. Hier komen jaarlijks zo’n 800 mensen bij. Een medicijn dat MS kan genezen is er op dit moment niet.

Lees ook