Wetenschapstalent

Veni voor medisch historicus Noortje Jacobs

Medisch historicus dr. Noortje Jacobs van het Erasmus MC krijgt een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze financiering kan zij haar onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Deel
4 likes
Leestijd 1 min
Noortje Jacobs Veni

Noortje Jacobs, verbonden aan de afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis, krijgt de Veni voor haar project getiteld Ons waardevolle lijf: de morele omgang met lichaamsmateriaal in de moderne geneeskunde. Daarin onderzoekt ze met historische blik hoe de moderne geneeskundige praktijk onze morele houding tot (delen van) ons lichaam heeft beïnvloed.

Ze zegt: ‘Van organen, bloed en botten tot urine, melk en sperma—in de huidige geneeskunde kunnen we bijna elk onderdeel van ons lichaam doneren. De mogelijkheden lijken grenzeloos; maar we stellen wel morele grenzen. Welke grenzen zijn dat? Waarom leggen we die daar waar we ze leggen? En hoe ontvouwen deze grenzen zich in de dagelijkse praktijk van de geneeskunde? In dit project onderzoek ik moraliseringsprocessen rondom het medisch gebruik van menselijk lichaamsmateriaal in de twintigste eeuw.’

Talentprogramma

Veni maakt samen met Vidi en Vici onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. In deze tweede ronde van 2021 kregen 78 wetenschappers een Veni-beurs van 260.000 euro. In de eerste ronde van 2021 zaten 7 Erasmus MC’ers tussen de 89 gelukkigen.

Lees ook