Jaaroverzicht

Dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van 2022

Van omikron tot Ernst Kuipers en van rugpijn tot blaaskanker. Dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van Amazing Erasmus MC van het afgelopen jaar.

Deel
3 likes
Leestijd 5 min
2022

1. Afweercellen houden stand tegen omikron, antistoffen vrijwel niet

In februari bleek uit onderzoek dat na vaccinatie opgewekte T-cellen goed in staat zijn om de omikronvariant van het coronavirus te herkennen. Antistoffen lukt dat vrijwel niet, maar een boostervaccin helpt daarbij.

2. Ernst Kuipers wordt minister van VWS

Op de tweede dag van 2022 werd bekend dat Ernst Kuipers de opvolger werd van Hugo de Jonge, als minister van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet Rutte IV.

3. Rugpijn? Denk twee keer na over pijnstillers

Onderzoekers van het Erasmus MC doen een oproep aan huisartsen: denk twee keer na voordat je pijnmedicatie voorschrijft bij lagerugpijn. Pijnstillers werken namelijk slecht tegen pijn in de lage rug.

4. Blaaskanker bij vrouwen te vaak niet herkend

In Blaaskanker Awareness Maand in mei vragen urologen Tahlita Zuiverloon en Joost Boormans van het Erasmus MC Kanker Instituut aandacht voor blaaskanker bij vrouwen. Vrouwen met blaaskanker komen te vaak in een laat stadium bij de specialist omdat hun klachten zijn aangezien voor chronische blaasontsteking.

5. mRNA-vaccin meest effectieve booster na Janssen-vaccinatie

Na een eerste prik met het Janssen-vaccin is boosten met een mRNA-vaccin het meest effectief. Dat blijkt uit onderzoek. Een booster zorgt voor een betere afweerreactie tegen het coronavirus dan een enkelvoudige vaccinatie.

6. Te vroeg geboren Mieke kreeg pas na 31 jaar de juiste diagnose

Op Wereld Prematuren Dag deelt Mieke Verberkt haar verhaal. Zij werd te vroeg geboren en kreeg pas na 31 jaar de juiste diagnose voor haar klachten. ‘Ik heb nu veel meer rust in mijn hoofd omdat ik weet wat er aan de hand is.’

7. Coronavirus infecteert en beschadigt nieren

Het coronavirus kan niercellen infecteren en schadelijke littekenvorming in de nieren veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, Radboudumc en het universitair ziekenhuis in Aken.

8. Relatie gevonden tussen darmbacteriën en depressieve gevoelens

De bacterie-samenstelling in de darmen hangt samen met depressieve gevoelens. Een microbioom met een lagere diversiteit aan bacteriën of een onder- of oververtegenwoordiging van bepaalde bacteriesoorten houdt verband meer depressieve symptomen.

In de darmen leven miljarden bacteriën, virussen en gisten. Samen worden die het microbioom genoemd.

9. Knieartrose: injectie in bilspier goed alternatief voor injectie in gewricht

Voor patiënten die bij de huisarts behandeld worden voor pijn door knieartrose kan een injectie in de bilspier een goed alternatief zijn voor een injectie in het gewricht. Dat blijkt in april uit onderzoek van het Erasmus MC.

10. Studie naar een nieuw Europees bevolkingsonderzoek naar longkanker

In augustus maakten we bekend dat ongeveer 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan een nieuw Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker.

Nieuwsbrief

Ook in 2023 op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit het Eramus MC? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Lees ook