Erasmus MC

Veilig naar het ziekenhuis

De gewone ziekenhuiszorg is weer opgestart. Kunnen patiënten wel veilig naar het ziekenhuis zolang het coronavirus rondwaart? Zeker. ‘’Alle poliklinieken en verpleegafdelingen zijn zo aangepast dat mensen afstand kunnen houden’’, zegt Marissa Uljee, deskundige infectiepreventie.

Deel
0 likes
Leestijd 5 min

Foto: Levien Willemse

Marissa Uljee zorgt ervoor dat het ziekenhuis veilig is voor patiënten en medewerkers. Een dagelijkse strijd tegen micro-organismen, zoals MRSA of  het norovirus. Sinds de coronapandemie zijn werkweken van zestig uur haar nieuwe normaal.

De ergste piek lijkt voorbij, steeds minder patiënten met Covid-19 komen in het ziekenhuis terecht. De zorg die normaal in het Erasmus MC geboden wordt, gaat weer van start. Maar is het veilig voor patiënten om naar het ziekenhuis te komen?
Uljee is heel beslist: “Ja. Voor patiënten is het veilig om hier te komen voor een afspraak of behandeling. Medewerkers die klachten hebben, kunnen heel snel een test krijgen. Pas als de uitslag negatief is, komen ze weer naar het werk.”

Speciaal team

Patiënten die voor een afspraak komen en klachten hebben die bij Covid-19 passen, kunnen zich ook laten testen. Is een patiënt positief, dan staat een speciaal team klaar om deze bij de ingang op te vangen en te begeleiden. De patiënt krijgt een mondmasker en duidelijke instructies.
Ook de poliklinieken en verpleegafdelingen zijn voorbereid. Uljee: “De indeling is aangepast zodat mensen ook daar anderhalve meter afstand kunnen houden van elkaar. We verwachten dat er meer patiënten voor de gebruikelijke zorg gaan komen. Dat is ook heel belangrijk.”

Angst voor besmetting

Dat mensen hun afspraak soms liever even hebben uitgesteld, om het ziekenhuispersoneel niet te belasten of uit angst voor besmetting, snapt Uljee ook.  “Ja, natuurlijk. Mensen zijn angstig. Als je hier komt voor onderzoek of behandeling ben je niet helemaal gezond. Maar te lang wachten met je zorgvraag is ook niet goed.”

Begin

Hoewel het buiten het ziekenhuis weer de goede kant op lijkt te gaan, is het voor het team van infectiepreventie onverminderd druk. Maar hoe ging het eigenlijk in het begin?
Uljee: “De eerste weekends, toen we hier voor het eerst patiënten met Covid-19 kregen, was ik met een collega dertien uur per dag aanwezig om alles te begeleiden, uitleg te geven, af te stemmen met de GGD. Dat waren lange dagen.”

Ben je als deskundige infectiepreventie voorbereid op een pandemie als deze? “Vorig jaar hebben we een grote griepoefening gedaan met de hele regio. Die oefening duurde een paar dagen. We hebben toen gekeken hoe goed de ziekenhuizen in de regio voorbereid zijn. En naar wat je kunt doen als je meer ic-bedden nodig hebt. Maar wat ik nu best moeilijk vind is dat je elke dag met nieuwe inzichten te maken krijgt. Die moet je dan vertalen naar de situatie in het Erasmus MC en uitleggen aan medewerkers. Dat is heel intensief en gaat steeds door.”

Maskers en spatbrillen

Via een live videoverbinding houdt Uljee de medewerkers van het Erasmus MC steeds op de hoogte van de laatste informatie over patiëntenaantallen, de situatie op de ic’s en uitleg over het virus. Uljee demonstreert er enthousiast hoe maskers en spatbrillen op de juiste manier opgezet en gedragen moeten worden. Het aanbod van de hulpmiddelen varieert regelmatig doordat ze overal vandaan gehaald worden. Daardoor zien de beschermingsmiddelen er vaak net weer iets anders uit dan mensen gewend zijn.

Schaarste

De dreigende schaarste van bepaalde beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers en spatbrillen,  zorgt eveneens voor extra werk. “Daar hebben wij natuurlijk ook mee te maken, al valt het hier nog mee, mede dank zij de geweldige inkopers. Maar we denken wel na over hoe het moet als de schaarste langer duurt. We zijn daarom bezig met het steriliseren van mondmaskers. Met testen of dat veilig is. We gebruiken ze overigens nog niet.”

De dagen van Uljee zijn lang, maar ook veelzijdig. Ze loopt rondes over Covid-afdelingen en beantwoordt daar allerlei vragen, overlegt met infectiologen en artsen-microbioloog, heeft contact met de afdeling Inkoop, voert contactonderzoeken uit. Ondertussen moeten er nog richtlijnen worden aangepast en instructiefilmpjes gemaakt. “Gelukkig zijn we met een heel team van deskundigen infectiepreventie, assistent-deskundigen infectiepreventie, kwaliteitsmedewerkers, epidemiologen en artsen-microbioloog.”

Wat voor zorgen hebben de medewerkers aan het bed? “Als arts of verpleegkundige kom je dicht bij de patiënt. Mensen vragen zich af of dat veilig is. Er zijn vragen over maskers. Dat moeten wij goed uitleggen.”

Transmissiebommen

In sommige landen dragen mensen maskers als ze de deur uit gaan, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of de supermarkt. Uljee heeft daar haar twijfels bij. “Ik vraag me wel af hoe dat moet. Die maskers kunnen niet in de wasmachine. Als je ze verkeerd gebruikt, kunnen het echte transmissiebommen zijn. Bijvoorbeeld als je bij het afzetten het masker aanraakt. Daar kunnen virusdeeltjes op zitten.”

Als je ze maskers verkeerd gebruikt, kunnen het echte transmissiebommen zijn

Anderhalve meter

In principe is de afstand van anderhalve meter voldoende, zegt Uljee: “Druppeltjes, bijvoorbeeld van hoesten, komen niet verder. En de meeste overdracht gaat via druppels.”

Handen wassen

Ook handen wassen helpt om verspreiding van het virus niet te beperken. “Handen wassen is heel belangrijk. Dat was het altijd al. Het voorkomt de overdracht van allerlei micro-organismen, dus niet alleen van het coronavirus. Ik hoop dat dit besef blijft hangen. Basale handhygiëne is en blijft belangrijk.”

Hoe vaak was ze zelf eigenlijk haar handen? “Heel vaak. Als ik een ronde loop op een afdeling volg ik uiteraard de regels voor handhygiëne. Verder was ik mijn handen zodra ik op het werk binnenkom. En op de gewone momenten, voor het eten enzovoort. Dus ik kom aan aardig wat momenten, maar nog lang niet zoveel als verpleegkundigen.”

Is er een trucje voor die anderhalve meter?
“We zeggen altijd: twee armlengtes. Van jezelf en degene die op anderhalve meter staat. De handen moeten elkaar dan uiteraard niet aanraken!”

Kun jij het werk van je afzetten?
“Het is heel druk, continu corona. Ook thuis gaat het daarover. Dus het is nu een soort 24/7 baan. Soms moet ik mezelf even knijpen. Dan denk ik: ‘Is dit nu de wereld?’ Maar ik heb twee jongens, van drie en vijf. Ze vinden het leuk om met mamma te voetballen en spelletjes te doen. Ik houd ook van lezen, een avondje Netflix en drink af en toe een glas wijn met mijn man.”

 

 

 

 

Lees ook