Actueel

Van paarden voeren tot trechterborst-correctie

Video: een uniek kijkje in het leven van kinder- longchirurg en voorzitter Kinderthoraxcentrum, Marco Schnater. Om 05.15 uur gaat de wekker om zijn paarden eten te geven, waarna Schnater complexe operaties uitvoert in het Erasmus MC-Sophia.

13 likes
Leestijd 1 min

Hero alt/video title

Kinderthoraxcentrum

Het Kinderthoraxcentrum van Erasmus MC-Sophia biedt multidisciplinaire zorg aan kinderen met aandoeningen van het hart, de longen, de luchtwegen en de slokdarm. Uniek in Nederland, en misschien wel in de hele wereld, aldus Schnater.

“Mijn specifieke rol binnen het Kinderthoraxcentrum is dat ik aanvullende expertise heb op het gebied van longaandoeningen. Ik heb de stap gemaakt om mijn expertise vanuit volwassenen toe te spitsen op kinderpathologie. Daarnaast heb ik een consultatiefunctie voor bijvoorbeeld ziekenhuizen in Antwerpen of Brussel. Op die manier probeer ik om mijn eigen exposure en de expertise binnen ons centrum uit te breiden.”

Droom

“Mijn droom is dat wij alle vragen op het gebied van aangeboren longafwijkingen daadwerkelijk beantwoord hebben wanneer ik met pensioen ga. En dat we straks een nieuwe generatie dokters hebben die vindt dat hetgeen wij dan achterlaten het begin is van iets nieuws. Dus het verder ontwikkelen en niet stil blijven staan.”

Actueel

Pandemic & Disaster Preparedness Center gaat hoogrisicovirussen in kaart brengen

Het Pandemic & Disaster Preparedness Center (PDPC) gaat hoogrisicovirussen in kaart brengen om een toekomstige pandemie voor te zijn. Zogenoemde wetlands rond deltasteden kunnen een oplossing zijn voor de stijgende zeespiegel door klimaatveranderingen. Maar ze verhogen ook de kans op door muggen overgebrachte ziekten, zoals virusinfecties. Dit voorbeeld laat zien dat samenwerking vanuit diverse vakgebieden nodig is om nieuwe pandemieën te voorkomen. En om te weten welke potentieel pandemische virussen er nog meer zijn en wat de rol is van grote steden in de verspreiding.

6 likes
Leestijd 2 min

Hero alt/video title

Overstroming-Rotterdam-2-bij-PDPC
Lees het artikel