Coverstory

Peppelenbosch president-directeur van Bataafsch Genootschap 

Hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch wordt per 1 november 2020 de nieuwe president directeur van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte.

14 likes
Leestijd 1 min

Hero alt/video title

Maikel-Peppelenbosch-0416-001

Dit is een van de oudste wetenschappelijke genootschappen van ons land. Het Genootschap werd opgericht in Rotterdam in 1769 door Steven Hoogendijk, een rijke klokkenmaker. Hoogendijk stak zijn vermogen in een fonds waarvan het genootschap nog steeds de vruchten plukt.

 

Convergentie

Het Bataafsch Genootschap is opgericht met als doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en verspreiding van wetenschap en techniek. Peppelenbosch: ‘Ik ben bijzonder vereerd dat ik in deze tijden van convergentie tussen Erasmus MC en de TU Delft juist dit gezelschap, wat al sinds mensenheugenis juist wetenschappers in de regio Rotterdam en Delft poogt te verbinden, mag gaan leiden.’

 

Nadruk

In de eerste anderhalve eeuw van haar bestaan werden vooral verschillende vormen van technische innovatie bevorderd. In de afgelopen eeuw kwam de nadruk te liggen op zowel de geneeskunde als de techniek.

 

Prijsvragen

De wetenschappers komen nu nog een keer per maand bij elkaar om naar een wetenschappelijke voordracht te luisteren. Ook schrijft het Genootschap regelmatig prijsvragen uit. Vorig jaar nog won een team jonge onderzoekers van het Erasmus MC 10.000 euro voor het organiseren van speeddate sessies tussen publiek en wetenschappers.

Actueel

Actueel

Daya wil meer aandacht sikkelcelziekte voor zoontje Jayven (2)

Sikkelcelziekte is een ernstige en erfelijke vorm van chronische bloedarmoede waarbij de rode bloedcellen niet rond, maar maan- of sikkelvormig zijn. Hierdoor blokkeren ze periodiek bloedtoevoer dat leidt tot hevige pijnen, onherstelbare beschadiging van organen en een verkorte levensverwachting. Aanvallen worden uitgelokt door koude, infecties en koorts, pijn, andere vormen van stress en te weinig drinken.

16 likes
Leestijd 5 min

Hero alt/video title

DSCF3810_nabewerkt
Lees het artikel