Patiëntenzorg

Kijkje op operatiekamer tijdens complexe aortaoperatie

Af en toe gebeurt er iets heel bijzonders in de operatiekamers van het Erasmus MC. Neem bijvoorbeeld de behandeling van een aneurysma van de aortaboog met een stent die via de lies wordt ingebracht. Deze video laat zien hoeveel teamwerk nodig is voor zo’n complexe ingreep.

20 likes
Leestijd 1 min

Hero alt/video title

Een aorta-aneurysma is een abnormale verwijding van deze grote lichaamsslagader. Onbehandeld kan deze scheuren, wat de dood tot gevolg heeft.

Vaatchirurg prof. dr. Hence Verhagen van het Erasmus MC is in Nederland een wereldwijd erkende specialist op dit gebied. Hij behandelt het aneurysma met een stent. ‘Je kunt het zien als een nieuwe binnenband voor de aorta. Het bijzondere aan deze specifieke ingreep is dat de we de borstkas niet open maken. De stent gaat naar binnen via de lies. Dan schuiven we omhoog tot we bij de aortaboog uitkomen. Daar klappen we hem uit. Dit kan zelfs bij oudere, zwakkere patiënten die we eerst niet konden helpen. Bij de patiënt uit de video hebben we via de halsslagader ook stents ingebracht in de zijtakken van de aortaboog.’

Paar plekken in de wereld

De operatie duurt een dag en vereist een team van specialisten. De ingreep wordt slechts op een paar plekken in de wereld uitgevoerd, waaronder het Erasmus MC.

Wil jij aan de operatietafel staan tijdens zulke complexe ingrepen? Ontdek jouw mogelijkheden op www.werkenbijerasmusmc.nl .

Video door AV-Thorax.

Actueel

Pandemic & Disaster Preparedness Center gaat hoogrisicovirussen in kaart brengen

Het Pandemic & Disaster Preparedness Center (PDPC) gaat hoogrisicovirussen in kaart brengen om een toekomstige pandemie voor te zijn. Zogenoemde wetlands rond deltasteden kunnen een oplossing zijn voor de stijgende zeespiegel door klimaatveranderingen. Maar ze verhogen ook de kans op door muggen overgebrachte ziekten, zoals virusinfecties. Dit voorbeeld laat zien dat samenwerking vanuit diverse vakgebieden nodig is om nieuwe pandemieën te voorkomen. En om te weten welke potentieel pandemische virussen er nog meer zijn en wat de rol is van grote steden in de verspreiding.

6 likes
Leestijd 2 min

Hero alt/video title

Overstroming-Rotterdam-2-bij-PDPC
Lees het artikel