Erasmus MC

Onvoldoende beschermd tegen infecties

Patiënten met een verlaagde afweer zijn in Nederland en op reis vaak niet optimaal beschermd tegen infectieziekten waarvoor een vaccinatie beschikbaar is.

Deel
0 likes
Leestijd 3 min
Op-reis
Illustratie: Grand Foulard

Dat is de mening van 269 zorgverleners die zijn ondervraagd door arts-onderzoekers Wesley de Jong en Laura Doornekamp, van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

Vakgebieden

De onderzoekers interviewden en enquêteerden medisch specialisten, artsen in opleiding tot specialist en gespecialiseerd verpleegkundigen. Alle professionals werken in het Erasmus MC, onder meer bij de afdelingen Inwendige Geneeskunde en Kindergeneeskunde.

Illustraties: Grand Foulard

Zonder milt

De niet-optimale bescherming betreft bijvoorbeeld mensen met een auto-immuunziekte, mensen zonder milt, patiënten die wachten op een orgaantransplantatie, mensen met hiv en patiënten die een zware kankerbehandeling achter de rug hebben.

Intensive care

Mensen met een verminderde afweer kunnen vatbaarder zijn voor infecties. Wie onvoldoende is ingeënt, kan in het ergste geval op de intensive care belanden of zelfs bezwijken. Voor transplantatiepatiënten blijkt bijvoorbeeld dat hun kans op een opname op de intensive care wordt verkleind als ze een griepvaccinatie hebben gehad.

Welke ziektes

Het gaat om ziektes als griep (influenza), meningokokkenziekte, hepatitis B en de reizigersziektes hepatitis A en gele koorts. Vaak is hiertegen bescherming mogelijk via een vaccinatie. Maar tijdens het spreekuur blijkt er weinig over vaccinaties te worden gesproken.

Illustratie: Grand Foulard

Bespreken

Hoe te komen tot een betere bescherming? De Jong en Doornekamp concluderen dat de geïnterviewden willen dat zorgverleners dit onderwerp meer gaan bespreken. De patiënt kan hiertoe ook zelf het voortouw nemen, tijdens het spreekuur.

Belang inzien

In de praktijk lijkt niet iedereen het belang van bescherming te zien. Zo gaan mensen met een verzwakte afweer soms naar de tropen zonder hun zorgverlener hierbij te betrekken. Die kan daardoor geen goed advies geven. De onderzoekers noemen meer redenen waarom het soms niet goed gaat. Een daarvan is dat de patiënt soms een grote ingreep staat te wachten. Dat is een ongelukkig moment om vaccinaties te bespreken.

 

Richtlijnen

Daarnaast is het voor artsen niet altijd makkelijk om de medische richtlijn te interpreteren voor ieder individu. En: de vaccinatie moet tijdig plaatsvinden, niet op het laatste moment, vlak voor een operatie of voor het starten van medicijnen die de afweer onderdrukken.

Ingewikkeld

Dat er vaak meerdere afdelingen bij dezelfde patiënt zijn betrokken, maakt de zaak extra ingewikkeld. Verder kan er discussie met de zorgverzekeraar ontstaan over het belang van de vaccinatie, en dus de vergoeding.

Vakblad Vaccine

Het onderzoek is in februari 2019 online in vakblad Vaccine gepubliceerd. De titel: ‘Dutch healthcare professionals’ opinion on vaccination and education to prevent infections in immunocompromised patients: A mixed-method study with recommendations for daily practice’. Het artikel is hier te lezen.

 

Lees ook