Erasmus MC

‘Het is helemaal goed met mij gekomen’

Bijzonder: tweeling Noortje en Dirk van Lith ontmoet verpleegkundige die hen in 1996 als veel te vroeg geboren baby’s maandenlang verzorgde.

Deel
0 likes
Leestijd 3 min

Drie maanden te vroeg waren ze en lagen daardoor maanden in de couveuse, liefdevol verpleegd door onder meer Annelies Kruik en George Damhuis. 22 jaar later ontmoeten Noortje, Dirk, Annelies en George elkaar weer, op een zonnige zondag in het Rotterdamse Hotel New York. “Het was een bijzondere ontmoeting. Ik herkende de ouders meteen”, aldus George. “Het was geweldig!”, zegt Noortje over die zondag.

Oproep in AD

Afgelopen zomer plaatste het Algemeen Dagblad een oproep van Noortje die graag contact wilde met de verpleegkundigen die destijds haar leven redden. De ouders van Noortje wisten nog de namen van verpleegkundigen George en Annelies. George: “Ik werk al 25 jaar als verpleegkundige en zie veel kinderen. Ik onthoud echt niet alle namen, maar in de loop der jaren zijn mij er wel een paar bijgebleven. Noortje is daar een van. Ze heeft hier zo lang gelegen met haar broer, dat hun namen een begrip werden op de afdeling Neonatologie.”

Positief

Noortje wil George bedanken voor de goede zorgen. “Ik wil ook laten zien hoe ik in het leven sta. Ik heb een lichamelijke handicap en zit in een rolstoel. Toch is het helemaal goed met mij gekomen. Ik sta positief in het leven en heb zin in wat er verder gaat komen.” George luistert aandachtig en reageert: “Echt prachtig.”
Noortje heeft ook een boodschap aan ouders en andere artsen en verpleegkundigen. “Het loopt niet altijd goed af met vroeggeborenen, maar er zijn wel kansen voor mensen die er een handicap aan overhouden. Ik ervaar het niet als een beperking. Dus zorgverleners, ga vooral zo door met jullie goede werk.”

Beetje groeien

George: “Veel mensen denken bij een te vroeg geboren baby: Een beetje groeien in de couveuse, en dan komt het wel goed. Dat is niet zo. De bescherming door de baarmoeder is er niet meer. Dat is zwaar, ook voor de ouders. Vergeleken met vroeger betrekken we hen nu meer bij de zorg, hoe ziek de kinderen ook zijn. Buidelen bijvoorbeeld mocht vroeger maar één uur per dag. Nu stimuleren we huid-op-huidcontact zo vaak mogelijk.”

Beperking

Noortje is samen met Dirk en hun ouders naar hotel New York gekomen. Dirk heeft een gehoorschade opgelopen door zijn vroeggeboorte. Noortje heeft behalve dat ook een mobiele beperking. Daarom volgt ze een thuisstudie hbo-rechten en maakt ze zich sterk voor mensen met een arbeidsbeperking.
“Ze is sterk, slim en vriendelijk”, zegt George. “Noortje vraagt aandacht voor te vroeg geborenen en vertelt over de consequenties. Ze ervaart problemen om een volledig te lid te zijn van deze maatschappij. Wij hebben allemaal een verantwoordelijkheid om mensen zoals Noortje zelfstandig te laten leven en volwaardig te laten meedraaien. Ook zij hebben hier recht op.”

 

Lees ook