Erasmus MC

Moeder en kind in beste handen

“Zwangere vrouwen in de omgeving van het Erasmus MC kunnen dankzij de bouw van een compleet nieuw centrum op nog betere zorg rekenen”, zegt prof. dr. Eric Steegers, afdelingshoofd Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC. “Innovatie van verloskundige zorg, daar draait het allemaal om. En het mooie is: alles bevindt zich nu op één […]

Deel
1 likes
Leestijd 5 min
kind wordt geboren in verloskamer

“Zwangere vrouwen in de omgeving van het Erasmus MC kunnen dankzij de bouw van een compleet nieuw centrum op nog betere zorg rekenen”, zegt prof. dr. Eric Steegers, afdelingshoofd Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC.

Prof. dr. Eric Steegers

Prof. dr. Eric Steegers

“Innovatie van verloskundige zorg, daar draait het allemaal om. En het mooie is: alles bevindt zich nu op één verdieping, op het dak van het Erasmus MC-Sophia.”

Steegers zet de innovaties op een rijtje:

Geboortecentrum Sophia

“Hier kunnen verloskundigen zwangere vrouwen veilig laten bevallen, als alternatief voor de thuisbevalling. In Rotterdam is de situatie voor thuisbevallingen af en toe verre van ideaal. Soms zijn de woonomstandigheden erbarmelijk en ’s nachts kan het voor de verloskundige onveilig zijn om de straat op te gaan.

Omdat moeders massaal uitweken naar verloskamers, ontstond een capaciteitsprobleem. Dankzij het Geboortecentrum is dat probleem voor onze directe omgeving opgelost. En nog een belangrijk voordeel: mochten er zich tijdens de bevalling complicaties voordoen, dan is er binnen enkele minuten deskundige hulp ter plaatse.”

Verloskamercomplex gericht op de zeer ernstig zieke vrouw

“Het komt steeds vaker voor dat vrouwen met een ernstige ziekte of een chronische aandoening zwanger worden. Denk aan vrouwen met een aangeboren hartafwijking of ernstig nierfalen. Vroeger werd tegen hen gezegd: ‘Het is voor u niet weggelegd om zwanger te worden’. Nu kan dat wel, hoewel we nog steeds te maken hebben met ernstige problemen waar je met technologie op in moet spelen. We hebben de beschikking over Obstetric Critical Care-units (obstetrie: onderdeel van de geneeskunde dat zich bezighoudt met zwangerschap en geboorte, red.), waar we samen met de obstetrisch anesthesiologen van de afdeling Anesthesiologie geavanceerde hulp kunnen verlenen, zelfs wanneer er sprake is van infectiegevaar, zoals met de MRSA-bacterie. We beschikken ook over één verloskamer waar we de bevalling kunnen inleiden en waar we – indien noodzakelijk – direct een keizersnee kunnen uitvoeren. Dat is uniek in Nederland.”

Multidisciplinaire aanpak

“Vroeger bepaalde de gynaecoloog alle stappen, nu beslist de neonatoloog (kinderarts en specialist op het gebied van te vroeg of ziek geboren zuigelingen, red.) direct mee. Er is één sector gevormd: Verloskunde-Neonatologie. Ook de afdelingen Inwendige Geneeskunde en Cardiologie zijn belangrijke partners. De verpleegkundigen die hier werken worden allemaal extra geschoold. Door die professionals bij elkaar te brengen, wordt kennis maximaal gedeeld, en dat leidt tot verbeterde zorg voor moeder en kind. We werken ook nauw samen met het Maasstad Ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis en in de nabije toekomst ook met het IJsselland Ziekenhuis wanneer zij te maken krijgen met zwangeren met ernstige complicaties.”

Onderzoek ten dienste van de patiënt

“Onze stelregel: we verrichten onderzoek bij élke patiënt die hier binnenkomt, en ál het onderzoek is gericht op onze patiëntenpopulatie. We zoeken bijvoorbeeld naar nieuwe systemen die de waarden van lichaamsfuncties (bloeddruk, ademhaling, hartslag, et cetera) nauwkeurig in de gaten houden. Dat maakt het mogelijk om eerder te kunnen ingrijpen wanneer iets fout gaat. Maar we doen ook onderzoek naar de oorzaak van ernstige aandoeningen. Een voorbeeld: met de I-Space, een virtual reality onderzoeksruimte, zijn we in staat om in detail naar de placenta te kijken, of naar een beginnend embryo, als het nog maar twee, drie centimeter groot is. Wij streven ernaar dat ook buiten het Erasmus MC zoveel mogelijk zorgverleners en – toekomstige – moeders hiermee hun voordeel doen. We hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om onze kennis te delen en toe te passen in de maatschappij. Want goede gezondheidszorg begint bij voorlichting en preventieve maatregelen.”

 

Lees ook