Erasmus MC

Minder complicaties na herseninfarct

Een herseninfarct kan veel efficiënter worden aangepakt met een katheter. Prof. dr. Diederik Dippel, hoogleraar Neurologie, over de MR CLEAN-studie.

Deel
1 likes
Leestijd 4 min
Diederik Dippel
Prof. dr. Diederik Dippel

“De standaardbehandeling van een herseninfarct (zie Kader ‘Wat is een herseninfarct?’) bestond tot nu toe uit het via een ader in de arm toedienen van trombolytica, medicijnen die het bloedstolsel kunnen oplossen. Maar dat is niet zonder gevaar. De hersenen zijn heel kwetsbaar en een dergelijke behandeling veroorzaakt bij 6% van de patiënten bloedingen die vaak fataal zijn. Bovendien is de behandeling niet erg succesvol: slechts bij 10% leidt het tot herstel. Wij hebben geconstateerd dat er een betere aanpak bestaat. Bij de nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. De katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd.”

MR CLEAN

De nieuwe aanpak werd onderzocht met de MR CLEAN-studie, dat staat voor: Multicenter Randomized Clinical Trial of Endovascular Treatment for Acute Ischemic Stroke in the Netherlands. De resultaten kregen wereldwijd veel media-aandacht.

Procedure Found to Greatly Aid Patients with Worst Strokes

The New York Times

Stents Boost Stroke Recovery, Study Finds Using Devices to Pull Clots from Brain Arteries can Help Patients

The Wall Street Journal

Study: Removing clot helps limit stroke disability

Washington Post

 

 

Diederik Dippel

Prof. dr. Diederik Dippel

 

Stent

“Dankzij een subsidie van de Hartstichting werd het mogelijk om te onderzoeken of onze aanpak tot betere resultaten zou leiden. Negentien ziekenhuizen deden aan de studie mee. Het Erasmus MC, het AMC in Amsterdam en het Maastricht UMC+ coördineerden het onderzoek. Alle deelnemende ziekenhuizen beschikken over computed tomography angiography (CTA), een techniek waarmee afsluitingen in bloedvaten nauwkeurig in beeld kunnen worden gebracht. Dat is belangrijk, omdat snel ingrijpen bij een herseninfarct van groot belang is. Bij de ingreep prikken we de voerdraad van een katheter door het stolsel. Zodra dat is gebeurd, ontvouwt zich een stent die het bloedvat openhoudt. Bij het terugtrekken van de katheter, wordt de stent met daarin het stolsel afgevoerd en is het bloedvat weer vrijgemaakt.”

Wat is een herseninfarct?

Een herseninfarct of beroerte wordt meestal veroorzaakt door een bloedstolsel dat een slagader afsluit, waardoor het achterliggende deel van de hersenen niet meer van bloed en zuurstof wordt voorzien. Het hersendeel valt uit, en als die situatie te lang duurt, sterft het weefsel zelfs af. Spraakstoornissen en verlamming zijn vaak het gevolg. Zonder snelle behandeling raakt bijna de helft van de patiënten zwaar gehandicapt.

Hoop

“De resultaten zijn indrukwekkend”, zegt Dippel. “De patiënten hebben bij deze nieuwe methode minder hersenschade en minder neurologische klachten. Maar het allerbelangrijkste aspect is hun functioneren in de maatschappij. Ook daar waren de resultaten veel beter dan met de oude methode. Handelingen in het dagelijks leven, zoals lopen en aankleden, gaan beduidend beter. Met onze methode kan een leven met ernstige beperkingen vaker worden voorkomen. Onze bevindingen werden gepubliceerd in een gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift, the New England Journal of Medicine, en kregen wereldwijd veel media-aandacht, onder andere in The New York Times en The Wall Street Journal. Wij zijn de eersten die zulke hoopvolle resultaten hebben waargenomen. Natuurlijk moeten die in onafhankelijke studies bevestigd worden. Onlangs heeft een Canadese onderzoeksgroep vergelijkbare resultaten verkregen, dus ik heb goede hoop dat dit de nieuwe standaardmethode wordt.”

 

 

Erasmus MC Stroke Center

Al meer dan 40 jaar is het Erasmus MC gespecialiseerd in multidisciplinaire zorg voor patiënten met een beroerte (stroke). Er wordt topwetenschappelijk onderzoek verricht en samengewerkt met experts in binnen- en buitenland. Om de kwaliteit van zorg, onderzoek en opleidingen te waarborgen en nog verder te verbeteren, is op 9 maart 2015 het Erasmus MC Stroke Center opgericht.

Lees ook