Actueel

‘Geen dag is hetzelfde’

Jaap Bongers is coördinator van het mortuarium in het Erasmus MC. 

7 likes
Leestijd 1 min

Hero alt/video title

“Ik ben begonnen als histologisch laborant in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Daar assisteerde ik al bij obducties. Die interesse bracht me naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Na drie jaar kreeg ik de kans om hier coördinator te worden. Inmiddels werk ik al een jaar of tien bij het Erasmus MC.”

Verzorging

“Mijn taken zijn heel divers. Dat vind ik prettig. Ik ben geen man die de hele dag achter een computer wil zitten. We zijn verantwoordelijk voor het transport van de overledenen van de ziekenhuisafdelingen naar het mortuarium. Hier maken we de overledene toonbaar voor de nabestaanden: infusen worden verwijderd, wonden van een operatie of van een trauma worden gesloten, het lichaam wordt gewassen, we verzorgen de haren en de make-up, we sluiten de ogen en de mond. Die verzorging doen we ook samen met nabestaanden, als zij daar prijs op stellen. Er is ruimte voor rituele bewassingen, voor sommige families een belangrijk moment. Sinds 2010 mogen overledenen gebalsemd worden. Ook dat doen wij hier.”

Mooie kanten

“Ik ben niet meer zo snel geraakt, maar natuurlijk, als ik in mijn privéleven iets naars meemaak, hebben trieste ervaringen op mijn werk meer impact. Mooie kanten zijn er ook: de diversiteit aan werkzaamheden is groot. Naast het verzorgen van de overledenen en de begeleiding van nabestaanden, geef ik onderwijs aan verpleegkundigen en studenten. Ik vertel hen wat we hier doen, maar ook ben ik betrokken bij pathologie-onderwijs. De Minimale Invasieve Autopsie (MIA) kan ons werk in de toekomst gaan veranderen: we verwijderen dan weefselstukjes met behulp van een naald, zonder in het lichaam van de overledene te snijden. Dankzij CT- en MRI-scanners verkrijgen we gedetailleerde informatie over de doodsoorzaak. De weefselstukjes worden opgeslagen in een weefselbank. Die is van onschatbare waarde, ook voor andere onderzoeksgroepen die meer kennis over bepaalde cellen en weefsels willen vergaren. Dit is een academisch ziekenhuis, allerlei zeldzame afwijkingen aan weefsels en organen passeren de revue. Geen dag is hetzelfde, ik leer nog steeds bij.”