Actueel

Medische zorg aan internationaal opererende bedrijven

Als expat in het buitenland dezelfde kwaliteit medische zorg krijgen als in Nederland. De Corporate Travel Clinic Erasmus MC regelt het.

13 likes
Leestijd 2 min

Hero alt/video title

Foto: Niké Dolman

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: de Corporate Travel Clinic vaccineert géén vakantiegangers, maar zakelijke reizigers. “Wij ontzorgen bedrijven die werknemers uitzenden naar het buitenland op gebied van medische vraagstukken”, zegt internist en medisch directeur Corporate Travel Clinic Erasmus MC Perry van Genderen. “Voor reizigersvaccinaties moet je bij de Travel Clinic naast de hoofdingang van het Erasmus MC zijn. De Travel Clinic Erasmus MC richt zich op de consumentenmarkt, de Corporate Travel Clinic Erasmus MC op de zakelijke markt. Een beetje verwarrend ja. We worden regelmatig door elkaar gehaald.”

Preventief

Van Genderen en zijn team bieden ‘de volledige keten aan zorg’.  “Zowel voor, tijdens als na de reis. Van het keuren en vaccineren van werknemers die naar het buitenland afreizen, tot het bouwen van complete ziekenhuisjes op buitenlandse locaties.  We kunnen overal ter wereld medische apparatuur, medicijnen en medisch personeel leveren.  In acute situaties, maar ook op contractbasis. Zo zijn we op veel grote schepen volledig verantwoordelijk voor de medische zorg. Daar is dan standaard een dokter aan boord.”

Stille ramp

Maar de Corporate Travel Clinic levert ook medische zorg in de Nederlandse havens. Op dit moment gaat dat vaak om het afnemen van coronatesten op de vele schepen die voor de kust liggen.
Volgens Van Genderen heeft zich in de scheepvaart afgelopen maanden een stille ramp voltrokken. “Door Covid-19 was aflossing bijna niet mogelijk.  Sommige bemanningsleden zaten hierdoor soms maanden langer dan gepland op een schip. Vanaf half april zijn we bemanningsleden gaan testen en ook de mensen die hen moesten aflossen. Binnen twee weken was het steendruk.”

Samenwerking

De Corporate Travel Clinic werd 1 juli 1998 opgericht door internisten van het voormalige Havenziekenhuis. Inmiddels is het Erasmus MC deels eigenaar, vertelt bedrijfskundig directeur Angelique Borst. “We hebben een veelzijdig team van functionarissen in vaste dienst. Daarnaast hebben we veel flexwerkers en een wereldwijd netwerk met goed gekwalificeerde artsen en verpleegkundigen.”

Bedrijven die aangesloten zijn kunnen dag en nacht terecht met vragen

Noodlijn

Bedrijven die aangesloten zijn bij de Corporate Travel Clinic kunnen dag en nacht terecht met vragen en spoedgevallen. “Via een noodlijn zijn we 24/7 beschikbaar”, aldus Van Genderen. “Verder doen we audits en geven we voorlichting en educatie aan medewerkers die door bedrijven worden uitgezonden. Denk hierbij aan EHBO-cursussen en e-learnings om mensen bewust te maken van risico’s in het gebied waar ze naartoe gaan.”

Ook innovatie en research is een belangrijke doelstelling van de Corporate Travel Clinic. “Hiermee willen we nieuwe producten ontwikkelen. Zo lopen er momenteel drie studies naar een nieuw malariavaccin en gaan we waarschijnlijk binnenkort een coronavaccin testen.”

Meer weten? Kijk op http://corporate.travelclinic.com