Erasmus MC

Bloggen en vloggen over wetenschap

Hoe ziet het leven van een onderzoeker eruit? Benjamin Gravesteijn, onderzoeker van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg wil middelbare scholieren en jonge studenten hier een zo realistisch mogelijk beeld van geven.

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
Benjamin-Gravestijn-spotlight-1

Hoe? Middels bloggen en vloggen over wat hij doet en wat hem bezighoudt. Gravesteijn doet dat via Faces of Science, een programma van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), met als doel om jongeren warm te maken voor de wetenschap. De KNAW heeft Gravesteijn onlangs benoemd tot een van de Faces of Science.

 

Warm maken

Gravesteijn: “Het programma is ontstaan uit een noodzaak tot representatie. De afstand tussen een middelbare scholier of jonge student en professor is groot. En jongeren zien vooral de professoren in de media. Om een beeld te geven van wat voor werk onderzoekers doen en jongeren warm te maken voor de wetenschap, benoemt de KNAW-onderzoekers die onder andere op sociale media laten zien wat hun werk inhoudt.”

 

Keuzes

Als PhD-onderzoeker houdt Gravesteijn zich bezig met besliskunde in de acute zorg. Ongevallen of reanimaties bijvoorbeeld worden gekenmerkt door keuzes maken onder veel onzekerheid. “In mijn promotieonderzoek probeer ik met data die standaard wordt verzameld die onzekerheid kleiner te maken. Wat voor behandelingen geven we nu? Wat voor behandelingen werken nou écht? Wie zouden we als eerste moeten helpen?”

 

Impact

Gravesteijn wil met zijn benoeming tot Face of Science twee dingen bereiken: “Ik hoop dat jonge mensen inzien dat je met wiskunde en statistiek impact kan maken op het leven van mensen. Ook wil ik mensen laten zien dat je altijd zelf moet blijven nadenken bij het interpreteren van data.’’

 

Kijk hier naar wat Gravesteijn doet.

Lees ook