Hoger of lager? 13 december, 2013 Vrouwen met PolyCysteus-OvariumSyndroom (PCOS) hebben mogelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar bewijs daarvoor is er nog niet.
Genetische variant: vaker botbreuken 6 december, 2013 Jongens en mannen die bij het minste of geringste een botbreuk oplopen… Een tot nu toe onbekende genetische afwijking ligt eraan ten grondslag. Die ontdekking blijkt ook van belang te zijn voor vrouwen met osteoporose.
Met een gerust hart zwanger 6 december, 2013 “Dokter mag ik zwanger worden? Die vraag hoor ik steeds vaker”, zegt cardioloog Jolien Roos-Hesselink. “Veel patiënten met een aangeboren hartafwijking worden tegenwoordig volwassen en dan ontstaat er ook een kinderwens.”
Perfect passend medicijn 6 december, 2013 “De kleur kan goed zijn, met een mooie hak en een prachtig model, maar als de maat niet goed is, heb je er helemaal niets aan.” Prof. dr. Ron Mathijssen vergelijkt het optimale medicijn tegen kanker met een paar schoenen.
DNA van invloed op de dosis 7 oktober, 2013 Niet iedere patiënt reageert hetzelfde op een geneesmiddel. Dat komt onder meer door erfelijke aanleg. Steeds meer wordt rekening gehouden met een DNA-profiel bij het vaststellen van de dosis van bijvoorbeeld pijnstillers.
Nooit meer provoceren! 7 maart, 2013 Om vast te stellen of een kind allergisch is voor cashewnoten geef je het… cashewnoten. Hoogste tijd voor een subtielere test.
Dader krijgt gezicht 14 oktober, 2012 Bij een beroving snijdt een overvaller zich aan een glasscherf. De dader is gemaskerd. Het achtergebleven bloedspoor wordt geanalyseerd en na een paar uur produceert de politiecomputer toch een gedetailleerde afbeelding van het gezicht van de man. Toekomst? Misschien niet lang meer.
Strijd tegen hoge bloeddruk 17 maart, 2012 Ewout Hoorn (33), internist-nefroloog in opleiding, bestudeert de relatie tussen zout en hoge bloeddruk.